REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Toni Erdmann”, filmul coprodus de Ada Solomon, ia premiul FIPRESCI la Cannes


     Coproducția germano-română Toni Erdmann (regia Maren Ade) a fost recompensată cu Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes.
     Filmat aproape integral în România în vara anului 2014, este coprodus de Ada Solomon prin Hi Film Productions, iar din distribuție fac parte și actori români: Vlad Ivanov, Ingrid Bisu, Alexandru Papadopol și Victoria Cociaș.
     Toni Erdmann spune povestea lui Winfried care o vede rar pe fiica lui, Ines, cea care este prinsă cu jobul ei. Profesorul de muzică, rămas brusc fără elevi, se hotărăște să-i facă o vizită-surpriză. Decizia este problematică, fiindcă Ines, o femeie de carieră serioasă, lucrează la un proiect important ca strateg corporatist în București. Schimbarea geografică nu-i ajută pe cei doi să se înțeleagă mai bine. Lui Winfried, mereu pus pe glume, îi place să-și enerveze fiica cu farse răsuflate. Micile lui înțepături la adresa vieții ei marcate de rutină, ședințe lungi, baruri de hotel și rapoarte de performanță, sunt și mai rele. Tatăl și fiica ajung într-un impas, iar Winfried acceptă să se întoarcă acasă, în Germania. Aici își face intrarea epatantul „Toni Erdmann”: alter-ego-ul cu vorbă dulce al lui Winfried. Deghizat cu un costum penibil, o perucă ciudată și o proteză dentară și mai ciudată, Toni dă buzna în viața profesională a lui Ines, dându-se drept antrenorul de life-coaching al directorului ei. Sub masca lui Toni, Winfried e mai îndrăzneț și lipsit de rețineri, dar Ines îi ține piept. Cu cât mai tare se ciocnesc, cu atât se apropie mai tare. În mijlocul nebuniei, Ines începe să-și dea seama că tatăl ei cel excentric merită poate, totuși, un loc în viața ei.
     Detalii: Facebook
 
(23.05.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ada solomon, cannes 2016, coproductie romano-germana, fipresci, toni erdmann film

Opinii: