REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFestivalul Filmului Românesc în Israel la finalul ediției 2019


     Ediția 2019 a Festivalului Filmului Românesc în Israel s-a desfășurat la cinematecile din șapte orașe israeliene, Tel Aviv, Ierusalim, Haifa, Holon, Herzliya, Rosh Pina și Sderot, unde au fost prezentate următoarele filme româneşti: Un pas în urma serafimilor (regia Daniel Sandu), „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (regia Radu Jude), Moromeții 2 (regia Tudor Giurgiu), Secretul fericirii (regia Vlad Zamfirescu), Povestea unui pierde-vară (regia Paul Negoescu), Aniversarea (regia Dan Chişu), Charleston (regia Andrei Creţulescu), Ghinionistul (regia Iura Luncaşu).
     Festivalul Filmului Românesc în Israel, dedicat aniversării a 15 ani de la înființarea ICR Tel Aviv, s-a încheiat printr-un eveniment din seria „Cafeneaua Românească” – masa rotundă dedicată filmului românesc Cinema-Café, care a avut loc în data de 6 mai, la sediul institutului.
     Evenimentul a fost moderat de Martin Salamon, director ICR Tel Aviv, și i-a avut ca invitați pe cineaștii Costel Safirman și Liviu Carmely, precum și pe Iris Lackner, curatorul Festivalului Filmului Românesc în Israel, ediția 2019.
     Curatorul a făcut o sinteză a ediției 2019 a Festivalului Filmului Românesc în Israel, statisticile arătând prezența unui public numeros, de peste 6.300 de spectatori la proiecțiile filmelor din programul oficial. Articolele din presa israeliană au fost favorabile, atât în presa de mainstream, cât și în cotidianele de mare tiraj în limba engleză, precum Jerusalem Post sau Ha’aretz.
     Ceilalți doi invitați, Costel Safirman și Liviu Carmely, au oferit publicului o privire de ansamblu a cinematografiei românești, cu studiu de caz despre pelicule românești semnificative, de-a lungul istoriei. 
     Cinematografia românească este unul dintre cele mai apreciate produse pe piața culturală israeliană. Participarea filmelor românești la festivalurile din Haifa, Ierusalim, Tel Aviv, etc. se desfășoară, în mod constant, cu casa închisă, în Israel existând deja un public cunoscător și fidel producțiilor realizate de regizorii români.
     Detalii: Institutul Cultural Român
(09.05.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: costel safirman, festivalul filmului romanesc tel aviv 2019, institutul cultural roman tel aviv, liviu carmely

Opinii: