REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Liviu Carmely, profesor și regizor


     Cineastul a venit în România pentru Festivalul Fimului Evreiesc din 2015, la care este acum, oficial, director artistic. Liviu Carmely locuiește de mulți ani în Israel și este profesor la Universitatea de Film din Tel Aviv.  În 1973 a înființat Arhiva de Film a universității - Anda Zimand Film Archive, care acum are mai bine de 50.000 de producții (israeliene și internaționale, documentare și de ficțiune, filme studențești), scenarii sau cărți de film. Din când în când, apare o idee de film și pare relevantă. Atunci realizează un documentar. Fără presiunea încadrării într-o perioadă de timp sau într-un buget.
     Liviu Carmely și-a petrecut copilăria și adolescența prin orfelinatele din România, abandonat de mamă. La 20 de ani a hotărât să plece în Israel, unde a făcut stagiul militar obligatoriu, apoi studii de film. I-a avut profesori pe Amos Gitai și David Perlov. A rămas cadru didactic, dar uneori produce sau realizează documentare. S-a căsătorit cu o emigrantă din Argentina, așa că nu vorbește românește în familie, dar are un grup de prieteni, veniți și ei din România, cu care se întâlnește constant. S-a regăsit în eroii filmului Peter al III-lea, regizat de Tommy Lang, pe  care l-a inclus în selecția din acest an a festivalului de la București.  
     Cu ani în urmă, reacția băiatului său la construcția unui bloc i-a dat ideea documentarului The House on Tabenkin Street (2010). Filmul urmărește cum se clădește relația tată-fiu, asemenea blocului de vis-à-vis, similitudinile dintre o casă și o familie. Incursiunea în propria copilărie îl aduce în fața orfelinatelor prin care a trecut, dar și a mamei care l-a abandonat.
     La ediția din 2012 a Festivalului Filmului Evreiesc de la București și-a prezentat filmul Independență pentru o zi și a rămas în contact cu organizatorii. Din 2014 se ocupă de selecția filmelor pentru festival. Pentru ediția din 2016 are câteva idei care să facă evenimentul mai vizibil pentru public.
Imagine: Dan Țuculescu

 
(7.12.2015)


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: festivalul filmului evreiesc bucuresti 2015, jewish film festival bucharest, liviu carmely, the house on tabenkin street film

Opinii: