REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDocumentare românești la Maratonul Astra Online


     Așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani, documentarele din competiția România și-au extins mereu aria tematică, iar modul în care autorii lor aleg să își traducă povestea în limbaj cinematografic este tot mai variat.
     Competiția România a avut anul acesta 11 filme: povești ale românilor plecați în țări străine, corupția și curajul de a o demasca și de a lupta împotriva ei, lumea digitală cu noile ei reguli, vârsta a treia, în căutarea identității, tradițiile străvechi și încercările de a le păstra, fenomene inedite și fascinante precum Delta Văcărești și impactul ei asupra vieții unor oameni, și evenimente din istoria recentă, cum ar fi persecuțiile pe care le-au trăit membri ai comunității evreiești acum 75 de ani sau efectele încă prezente ale dezastrului de la Cernobîl.
     Filmele au fost prezentate în prima parte a festivalului, în cadrul Astra Film Open Air. Câștigătorii au fost: Josefin & Florin de Ellen Fiske și Joanna Karlberg din Suedia (Premiul pentru cel mai bun documentar) și Așteptați răspunsul operatorului de Pavel Cuzuioc, Austria (Mențiune specială a juriului).
     Astra Film Online reia 8 din cele 11 filme ale secțiunii. Astfel, spectatorii pot vedea sau revedea 23 august 1944/2019 (r. Andra Tarara, David Schwartz, Roland Ibold), Acasă (r. Radu Ciorniciuc), Așteptați răspunsul operatorului (r. Pavel Cuzuioc), Come Find Me (r. Diana Nicolae, Noriflorentina Vito), Delta Bucureştiului (r. Eva Pervolovici), Eu Geniu Cioclea (r. Gorgos Violeta), Josefin & Florin (r. Ellen Fiske, Joanna Karlberg), Toate râurile se varsă în mare și marea nu se umple niciodată (r. Claudiu Mitcu).
Detalii: Astra Film Online
(20.10.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: acasa my home film, andra tarara, asteptati raspunsul operatorului film, astra film online 2020, pavel cuzuioc, radu ciorniciuc

Opinii: