REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



„Doar o răsuflare” – interviu cu Monica Lăzurean-Gorgan


     Doar o răsuflare (regia Monica Lăzurean-Gorgan) a avut premiera mondială la Festivalul Visions du Réel (15-23 aprilie 2016) și premiera națională în luna iunie, la Festivalul Internațional de Film Transilvania 2016, urmând să participe la competiția de film documentar din cadrul festivalului de la Sarajevo (12-20 august 2016).  
     Monica Lăzurean-Gorgan a ajuns la Copșa Mică după ce a câștigat un concurs de scurtmetraje documentare pe teme de mediu, organizat și finanțat de Fundația Soros. „Am vrut mult să ajung la Copșa pentru că era cel mai poluat oraș din România, iar când funcționa fabrica, conform unor studii, era cel mai poluat din Europa. Am vrut să văd povestea oamenilor de acolo, să spun problema de mediu prin prisma celor care trăiau acolo. Am văzut multe familii, dar când i-am întâlnit pe ei a fost foarte clar că ei vor fi personajele. Am făcut documentarul pentru fundație, după care am hotărât că vreau să rămân în continuare cu ei pentru că mi se părea complex ce se întâmpla acolo, mai ales cu tatăl, capul familiei. M-a provocat foarte tare dilema morală și drama din familia lor.”
     Monica Lăzurean-Gorgan a petrecut șapte ani alături de familia Sicrea pentru realizarea acestui documentar. La TIFF 2016, regizoarea ne-a acordat un interviu în care a vorbit despre cum a decurs procesul de lucru la acest film, precum și despre felul în care se raportează la documentar.
     Doar o răsuflare va putea fi văzut la HBO România și pe platforma online HBO GO începând din această toamnă.
 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
(21.07.2016)

Cuvinte cheie: a mere breath film, doar o rasuflare film, documentar romanesc, hbo romania, monica lazurean gorgan, tiff 2016

Opinii: