REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmConstantin Drăgănescu și Paul Fister, omagiați la Gala Premiilor Gopo 2016


     În cadrul celei de-a zecea ediții a Galei Premiilor Gopo, actorul Constantin Drăgănescu va fi omagiat cu Premiul pentru întreaga activitate, iar actorul și cascadorul Paul Fister cu Premiul Special.
    Constantin Drăgănescu și-a început cariera artistică pe scenele teatrelor din Constanța și Piatra Neamț pentru ca mai târziu să se angajeze la Teatrul Bulandra din București. În total, zece ani de teatru după care, în 1971, a venit și prima prezență pe marele ecran grație unui rol în filmul lui Manole Marcus, Puterea și adevărul. Anii '80 – '90 au adus o diversificare vizibilă în ceea ce privește regizorii cu care a colaborat: Lucian Bratu (Angela merge mai departe) și Alexandru Tatos (Secvențe, Secretul armei secrete), Mircea Daneliuc (Glissando, A unsprezecea poruncă), Lucian Pintilie (Balanța, Niki Ardelean, colonel în rezervă ), Nae Caranfil (È pericoloso sporgersi, Asfalt tango, Filantropica), Dan Pița (Omul zilei ) și Radu Mihăileanu (Trenul vieții, Concertul).
     Constantin Drăgănescu poate fi văzut în două dintre filmele nominalizate la Premiile Gopo 2016: Carmen și Un etaj mai jos.
     Premiul pentru întreaga activitate este oferit de Apa Nova București.
     Paul Fister a fost o prezență permanentă în filmele lui Sergiu Nicolaescu, dar în paralel cu această colaborare a avut apariții ca actor și cascador în producțiile lui Gheorghe Vitanidis (Mușchetarul român, Colierul de turcoaze) și ale lui Mircea Moldovan (Pintea, Munții în flăcări), precum și în două dintre cele trei filme din trilogia „ardelenilor” (Profetul, aurul și ardelenii și Pruncul, petrolul și ardelenii). Ultimul deceniu i-a adus roluri și cascadorii în producții internaționale (Epicenter, BloodRayne, 7 secunde sau Dead in Tombstone), dar și în două filme românești: Domnișoara Christina, în regia lui Alexandru Maftei, și Aferim!, în regia lui Radu Jude.
     Gala de decernare a Premiilor Gopo va avea loc pe 28 martie 2016, la Teatrul Național I.L. Caragiale București.
     Detalii: Premiilegopo.ro


Galerie Foto

Cuvinte cheie: constantin drăgănescu, paul fister, premiile gopo 2016

Opinii: