REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Conferinţa de presă „Aferim!”


Înainte de avanpremiera Aferim! din 5 martie, o parte din echipă s-a întâlnit cu criticii de film şi jurnaliştii români. Regizorul Radu Jude, producătoarea Ada Solomon, actorii Mihaela Sîrbu, Cuzin Toma, Mihai Comănoiu, Alberto Dinache, monteurul Cătălin Cristuţiu au răspuns întrebărilor. Interesul cu care e aşteptat Aferim! este explicabil, în parte, de premiul primit de Radu Jude la Festivalul de Film de la Berlin - Ursul de Argint pentru regie. Pe de altă parte, e un film de epocă, aşa cum rar se mai fac la noi, cu locaţii şi decoruri numeroase, cu costume făcute după litografii vechi, cu multă figuraţie. Adaugăm imaginea alb-negru, de-a dreptul picturală, semnată de directorul de fotografie Marius Panduru. O producţie complicată, realizată cu doar 1,350 milioane euro şi cu ajutorul multor prieteni. Filmul regizat de Radu Jude are premiera naţională în 13 martie.
Regizorul Radu Jude, care este şi co-scenarist alături de Florin Lăzărescu, a vrut să construiască o poveste pe structura unei snoave.
Ada Solomon ne-a vorbit de îndelungata colaborare cu regizorul Radu Jude şi de pasiunea cu care toată echipa a lucrat la acest proiect.

Actriţa Mihaela Sîrbu, care este la a treia colaborare cu Radu Jude, după Toată lumea din familia noastră şi O umbră de nor, are rolul unei femei adultere, nevasta boierului Iordache, interpretat de Alexandru Dabija.
Îmbrăcat cu sacou şi cu o figură serioasă, Alberto Dinache, unul dintre copiii care joacă în film, a fost ales în urma unui casting îndelungat, realizat de Viorica Capdefier.

 
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ada solomon, aferim film, cuzin toma, marius panduru, mihaela sirbu, premiera aferim 13 martie, radu jude

Opinii: