REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCompetiţia de scurtmetraj de la Dracula Film


Cea de-a doua ediţie a Dracula Film: Horror and Fantasy Festival (1-5 octombrie) de la Brașov are secţiuni competiţionale separate pentru scurtmetrajele internaţionale - Trofeul Little Dracula şi cele româneşti -Trofeul Vladutz.

     În prima secţiune concurează 8 filme, 6 europene plus două americane. Selecţia scurtmetrajelor internaţionale şi româneşti din competiţie a fost făcută de criticul de film Cristi Mărculescu
Juriul competiţiei de scurtmetraj internaţional este format din regizorul Marian Crișan, monteurul Cătălin Cristuţiu şi jurnalista Ruxandra Grecu. 
Juriul competiţiei de scurtmetraj românesc este alcătuit din regizorul Tom Wilson (Experimentul București), criticul de film Ileana Bârsan şi jurnalistul Dragoş Vasile. 
Proiecţiile vor avea loc la Teatrul “Sică Alexandrescu” şi Cinemateca Patria. 
În Heart (regia Andrew Zuber, SUA) formula thriller-ului este jucată cu maximă eficiență și un tânăr are ocazia de-a afla că nu oricine arată și se comportă ca o victimă inocentă este victimă. Sau inocentă.  Tot despre oamenii care nu sunt exact ce par a fi este şi filmul belgian Un Homme Bien (regia Steve De Roover), în care un star porno aflat între două filmări şi un cetățean bonom, destul de interesat, negociază o tranzacție într-un bar. Arrangement of Thorns (regia Chris Davis & Julian Lambert, UK), este o iscusită reformulare, într-un format mediu-scurt, a fantasy-urilor destinate publicului adolescent care-au umplut recent cinematografele. Emit (regia J. S. Mayank, USA) este un SF despre o lume paralelă în care timpul se scurge invers, în timp ce în I Wish My Life (regia Joachim Huveneers, Belgia), într-un viitor nu foarte îndepărtat, un soț face demersurile necesare pentru a-și reprograma soţia. Tot SF este şi Stepmother (regia Nick Fogg, UK), o dramă despre o fetiță, mama ei vitregă și o invazie extraterestră. Nici thriller-ul în formulă clasică nu poate lipsi: Grieta en la oscuridad (regia Xavi Rull, Spania) aduce un scriitor în faţa celor mai sumbre secrete ale maestrului său, care-și extrage literatura din surse terifiante. Tot din Spania, şi tot din zona filmului fantastic classic, provine şi Mr. Dentonn (regia Ivan Villamel). O poveste înfricoşătoare pentru copii stârnește o prezență. Malefică. Este domnul Dentonn, care s-a întors din lumea lui de dincolo de oglindă. 
Dracula Film: Horror and Fantasy Festival are o competiţie cu 3 secţiuni:  lungmetraj internaţional, scurtmetraj internaţional şi scurtmetraj românesc. 
Dracula Film este organizat de Asociaţia Culturală Fanzin şi prezentat de Viasat History, în parteneriat cu Primăria Municipiului Braşov, Centrul Naţional al Cinematografiei, Teatrul “Sică Alexandrescu”, Cinemateca Patria, RoImage 2000.

Detalii: draculafilm.ro / facebookGalerie Foto

Cuvinte cheie: catalin cristutiu, cristi marculescu, dracula film brasov, dracula film: horror and fantasy festival, film horror, ileana barsan, marian crisan, tom wilson

Opinii: