REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film“Experimentul București”, selectat la Festivalul de Film de la Milano 2014


     Experimentul București a fost selectat la Festivalul de Film de la Milano 2014, care se va desfășura între 4 și 14 septembrie, în secțiunea Coup d'état.

 
     Filmul este scris, regizat și filmat de Tom Wilson, britanicul care trăiește din 2002 în București.  Experimentul București este un mockumentary în a cărei producție s-au investit doar 250 euro, în care autorul se joacă cu granița dintre realitate și ficțiune. Tom Wilson este absolvent al Universității Oxford, licențiat în Filosofie, Politică și Economie. A scris pentru publicații ca Time Magazine, Dazed & Confused, The Guardian și a regizat filme pentru BBC sau The Times. În România, Tom a mai regizat și filmul Before the fall, filmat în Sulina.

 
     În 1989, România nu a avut o revoluție, ci a suferit o lovitură de stat. Securitatea știa totul și a avut timpul necesar să se pregătească. Pentru a profita de oportunitățile pieței libere, a dezvoltat un experiment prin care să să transforme „omul socialist” în „omul capitalist”: Experimentul București.
Filmul urmărește povestea lui Andrei Juvină, primul om care a participat la experiment, și maniera în care a fost distrusă relația sa cu fosta parteneră de viață, Carmen Juvină, o cântăreață foarte populară pe vremuri.
Filmul este în mod intenționat un documentar cu o poveste construită atât din părți reale, cât și din părți de pură ficțiune, despre o țară a cărei istorie rcentă, a evenimentelor din 1989, încă nu e complet elucidată.
Experimentul Bucureşti a primit Premiul Gopo 2014 pentru Cel mai bun documentar.


  

Cuvinte cheie: experimentul bucuresti, festivalul de film milano, mockumentary, revolutie, tom wilson

Opinii: