REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Comoara”, de Corneliu Porumboiu, premieră mondială la Cannes


Filmul Comoara / The Treasure, în regia lui Corneliu Porumboiu, va avea premiera mondială în cadrul secţiunii oficiale Un Certain Regard a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, joi, 21 mai.

Vor avea loc două proiecţii, ambele la Sala Debussy (a doua ca marime din Palatul Festivalului de la Cannes), la ora 11:00 şi respectiv 16:30. O a treia proiecţie este programată vineri, 22 mai la ora 15:30 la Sala Bazin.
Filmul va avea premiera în România pe 29 mai şi va putea fi văzut în peste 20 de oraşe din ţară.
     Scenariul scris de Porumboiu este povestea lui Costi (Cuzin Toma), un bărbat care lucrează la primărie şi duce o viaţă liniştită, cum îi place lui să spună. Seara obişnuieşte să-i citească poveşti fiului său de 6 ani. Preferata lor e “Robin Hood”. Într-o seară, un vecin îl roagă să-i împrumute nişte bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vânzare. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita liniştea, are şi el credite la bancă. Îl refuză şi se întoarce la fiul său şi la Robin Hood. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniştilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale şi vor găsi comoara, o vor împărţi jumătate - jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale...
Rolurile principale sunt interpretate de Cuzin Toma, Adrian Purcărescu şi actorul amator Corneliu Cozmei. Cuzin Toma joacă alături de soţia lui, Cristina, şi băiatul lor, Nicodim, în vârstă de 8 ani. În alte roluri îi puteţi vedea pe actorii: Florin Kevorkian, Laurenţiu Lazăr, Ciprian Mistreanu, Marius Coandă, Dan Chiriac, Clemence Valleteau, Iulia Ciochină, Radu Bânzaru.
Imaginea filmului este semnată de directorul de imagine Tudor Mircea, cu care Corneliu a colaborat şi la Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, iar producţia este asigurată de Marcela Ursu (42 Km Film), în coproducţie cu Les Films de Worso şi Rouge International. Proiectul este susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, ARTE, EURIMAGES, CNC Franţa (Centre National du Cinéma et de l'image animée), cu participarea  HBO România, Nestle şi UPC România. Trailerul filmului este conceput de Good Hands.
„Titlul evocă fascinaţia noastră pentru aur care, în mod simbolic, este ca un soare pe care îl căutăm în pământ. Pentru mine toată această grădină este o parte a istoriei noastre. În scenele lungi personajele dau senzaţia că sunt pierdute, traiectoriile lor sunt labirintice. Nu ajungem niciodată să le localizăm. Gravitează în jurul copacului lovit de fulger, tăiat în două de lumină într-un fel... Trei personaje caută cu disperare ceva în pământ , este şi comic şi tragic în acealşi timp“, a spus Corneliu Porumboiu despre film.
Premiera în România va avea loc în data de 29 mai 2015, iar 42 Km Film este compania de distribuţie a filmului în România.
Detalii: www.filmul comoara.ro / facebook

 
 


Cuvinte cheie: comoara film, corneliu porumboiu, festivalul cannes 2015, premiera 29 mai 2015

Opinii: