REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCaravana Docuart ajunge la Satu Mare (5 – 6 mai 2017)


     Caravana Docuart ajunge la Satu Mare, pe 5 și 6 mai 2017, documentarele fiind programate la Sala Amfiteatru a Casei de Cultură a Sindicatelor.

     Distribuția de film documentar este o provocare în contextul puținelor săli de cinema din țară, Caravana Docuart reușind să acopere o lipsă prin proiecțiile cu documentare românești pe care le organizează în mai multe orașe din România.
     Filmele care ajung la Satu Mare au fost incluse în selecția București Docuart Fest 2016. Perfection Is Forever (regia Mara Trifu – 5 mai, ora 17.30) este un documentar experimental instalație, în care se îmbină realitatea cu ficțiunea, în timp ce 10:34 to Belgrade (regia Ioana Grigore – 5 mai, ora 17.30) pune în discuție felul în care se raportează astăzi locuitorii capitalei Serbiei față de bombardamentul din 1999. În continuare, de la 18.45, va putea fi văzut scurtmetrajul Angela (regia Botond Pusok) și, de la ora 19.00, lungmetrajele documentare 100 de movile  (regia Max T. Ciorbă) și Un film mai puțin vesel, mai mult trist, poetic și sfătos, regizat de Cornel Mihalache, care va discuta cu publicul la final.
     Sâmbătă programul începe la ora 17.00, cu Farid Fairuz versus Mihai Mahalcea (regia Alex Pintică), un documentar despre autorul care nu mai poate fi deosebit de artist, și Stories in Tea Cups (regia Mirona Radu), care prezintă viața cotidiană a chinezilor, urmărind importanța ceaiului în cultura lor. Doar o răsuflare  (regia Monica Lăzurean-Gorgan), unul dintre cele mai premiate documentare românești din ultimul an, urmărește timp de șapte ani felul în care se modifică relațiile dintre membrii unei familii din Copșa Mică, unul dintre cele mai poluate orașe din Europa.
     Primul documentar realizat de Cosmin Bumbuț și Elena Stancu, Ultimul căldărar, despre Geo, un tânăr căldărar din satul Corcova, va începe la ora 19:00 și va fi urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu realizatorii acestuia. Ultima proiecție de sâmbătă, ora 20:30, îl prezintă pe Rodion Roșca, părintele muzicii electronice românești, protagonistul filmului Imagini din vis  (regia Sorin Luca), câștigătorul marelui trofeu Docuart Fest 2016. După proiecție, Rodion va fi prezent în sală pentru a povesti cu spectatorii.
     Următoarele orașe vizate sunt Cluj-Napoca, Timișoara, Gherla și București.
     Intrarea este gratuită.
     Detalii: Caravana Docuart

(02.05.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bucuresti docuart fest 2016, caravana docuart 2017 la satu mare, documentare romanesti, monica lazurean-gorgan, rodion rosca

Opinii: