REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Bondoc” – Interviu cu Mihai Mincan


     Bondoc, documentarul regizat de Mihai Mincan, Cristian Delcea și Mihai Voinea, îl urmărește pe Dan Bondoc, un maestru la șah în vârstă de 78 de ani, pe parcursul celor câteva zile ale turneului organizat în memoria marelui șahist Victor Ciocâltea.
     În anii ’50, Dan Bondoc era văzut ca una dintre speranțele șahului românesc, alături de Victor Ciocâltea și Florin Gheorghiu, dar care nu a reușit să obțină nicio performanță notabilă la turneele internaționale la care participase înainte de ’89.
     Bondoc este o prezență deosebit de onestă pentru cameră, mereu dezinvolt și în dialog cu regizorii alături de care n-a petrecut mai mult de câteva zile. Deși structura documentarului respectă etapele campionatului de șah, filmul devine un jurnal al câtorva zile din viața cuiva care, aproape de final, încearcă să fie cât mai onest față de realizările și eșecurile sale.
     Filmul a fost lansat în cinematografe pe 23 septembrie, împreună cu documentarul Sfârșitul verii (regia Alina Manolache), premiera având loc la Cinema Elvira Popescu, unde au fost prezenți o parte dintre membrii echipei pentru a discuta cu publicul. Cu această ocazie, am realizat și un interviu cu Mihai Mincan, care ne-a povestit mai multe despre întâlnirea cu Dan Bondoc, precum și despre cum a fost să lucreze cu el.
 

     Proiecția de la Cinema Elvira Popescu a fost urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu echipele celor două documentare, Bondoc și Sfârșitul verii, care au fost distribuite împreună.
 

Imagine: Valeriu Ciubotaru
(31.10.2016)

Cuvinte cheie: alina manolache, bondoc film, mihai mincan, romanian documentary, sfarsitul verii film

Opinii: