REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDocumentarul “Bondoc”, din 23 septembrie în cinematografe


     Documentarul Bondoc, în regia lui Mihai Mincan, Cristian Delcea și Mihai Voinea va rula în cinematografele din România din 23 septembrie. Filmul urmărește povestea lui Dan Bondoc, maestru la şah în vârstă de 78 de ani, care trăieşte singur în Bucureşti. Unicul său vis este să câştige campionatul organizat în memoria prietenului său decedat, marele jucător de şah Victor Ciocâltea. De-a lungul următoarelor zile, Bondoc este prins între bătăliile de pe tabla de şah, duse împotriva unor oponenţi mult mai tineri, teama că nu mai are rost pe lume şi sentimentul că mulţii săi ani îl transformă într-un jucător ineficace.
     După prezența de anul trecut de la TIFF, FARAD și Festivalul de film documentar Astra (Sibiu), Bondoc va putea fi văzut săptămâna aceasta în cadrul Festivalului Internațional de Film Anonimul de la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării. Proiecția este programată miercuri 10 august, de la ora 17.00.
     Din 23 septembrie documentarul va rula în mai multe cinematografe din București și din țară. Dan Vladimir Bondoc a făcut parte din generaţia celor mai mari şahişti români din perioada comunistă, alături de Victor Ciocâltea şi Florin Gheorghiu, iar în anii ’50 era considerat una dintre speranţele şahului românesc, după ce se clasase pe podium la campionatele naţionale. Înainte de 1989 a participat la câteva turnee internaţionale, dar n-a reuşit nicio performanţă notabilă şi a rămas un veşnic talent irosit. Trăieşte în Bucureşti şi este catalogat de Federaţia Internaţională de Şah ca maestru FIDE (treapta a treia după „mare maestru internaţional“ şi „maestru internaţional“).
     Mihai Mincan, Cristian Delcea și Mihai Voinea semnează scenariul și regia, Luchian Ciobanu este director de imagine, montajul este realizat de Dragoș Apetri, sunetul de către Vlad Voinescu și Filip Mureșan. Producător este Radu Stancu, pentru casa de producție deFilm.

 
(8.08.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: anonimul film festival 2016, bondoc film, dan vladimir bondoc, defilm, mihai mincan, radu stancu

Opinii: