Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de film



Aproape 300 de profesori și bibliotecari au participat la sesiunile de formare CinEd


     În perioada 21 ianuarie – 27 februarie Societatea Culturală NexT a organizat, în cadrul programului de educație cinematografică CinEd, 7 sesiuni de formare pentru profesorii și bibliotecarii din 6 orașe – București, Râmnicu Vâlcea, Iași, Târgoviște, Alexandria și Brașov.
     Aproape 300 de facilitatori educaționali au participat la formările coordonate de criticii de film  Andrei Gorzo și Gabriela Filippi, familiarizându-se cu platforma online și materialele pedagogice puse la dispoziție prin intermediul programului.
     Datorită interesului mare manifestat de participanți, dar și pentru o aprofundare a elementelor de educație cinematografică, în luna aprilie vor mai fi organizate două formări intensive, cu durată de o zi, în București și Brașov. Detaliile despre acestea vor fi anunțate în a doua parte a lunii martie.
     Tot în luna martie, perioadă preferată de multe școli pentru Săptămâna Altfel, vor începe proiecțiile pentru elevi, în toate cele 6 orașe în care formările CinEd România au fost organizate anul acesta. Ele vor viza filmele din catalogul CinEd, care include în total 10 lungmetraje și 2 scurtmetraje, pentru elevi de toate vârstele. 
     Filmele destinate elevilor de gimnaziu sunt El espíritu de la colmena / Spiritul stupului (Víctor Erice, Spania, 1973), Uma Pedra no Bolso / Un sâmbure de îndoială (Joaquim Pinto, Portugalia, 1988), Shelter / Adăpost, (Dragomir Sholev, Bulgaria, 2010), Il Posto / Postul (Ermanno Olmi, Italia, 1961) și  Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (Cătălin Mitulescu, 2006).
     Elevii de liceu se vor putea bucura de pelicule precum En construcción / În construcţie (José Luis Guerín, Spania, 2001), Pierrot Le Fou / Pierrot Nebunul (regia Jean-Luc Godard, Franța, 1965), O Sangue/ Sângele (Pedro Costa, Portugalia, 1989), Cea mai fericită fată din lume (Radu Jude, 2009) și L'intervallo  / Intervalul (Leonardo di Costanzo, Italia, 2012)
     Catalogul CinEd reunește producții provenind din 7 țări europene (Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Cehia şi România) și va fi îmbogățit cu filme noi în fiecare an.
     În primul an de activitate CinEd, Societatea Culturală NexT a organizat proiecții pentru peste 1.300 de elevi de gimnaziu și liceu. 
(02.03.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cined 2017, cined program de educatie cinematografica, cined romania, educatie cinematografica gimnaziu si liceu, formari educatie cinematografica profesori

Opinii: