REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPlatforma online CinEd s-a lansat vineri, 8 aprilie


     Vineri, 8 aprilie, a avut loc lansarea oficială a programului CinEd în România, în prezența Lénei Rouxel (Coordonatoare a proiectului CinEd din partea Institutului Francez din Paris) și a lui Agnès Nordmann (Coordonatoare a departamentului de cinema din cadrul Institutului Francez din Paris).
     Platforma online a fost gândită pentru a fi ușor de accesat și folosit de către profesori, fiind disponibilă în limba fiecărei țări partenere, dar și gratuită atât pentru descărcarea filmelor, cât și pentru materialele pedagogice. Fișierele video se vor descărca pe laptop sau PC și vor fi valabile timp de o lună. Varietatea de formate în care filmele sunt disponibile va permite proiectarea în spații diverse - de la cinematografe cu standarde profesioniste, la locuri cu echipament minimal sau în sala de clasă.
     Conferința de presă a fost urmată de o dezbatere, moderată de criticul de film Ileana Bîrsan, pe tema educației cinematografice în școlile din România. La dezbatere a participat și Corina Șuteu, Secretar de Stat la Ministerul Culturii. Ea a subliniat nevoia unor astfel de programe, care permit îmbinarea educației formale cu cea care stimulează creativitatea, precum și dorința Ministerului Culturii de a încuraja colaborarea dintre instituțiile statului și organizațiile independente, care implementează programe menite să susțină industriile creative.
     Cu prilejul lansării CinEd, Corina Șuteu a ținut să menționeze că printre proiectele viitoare ale Ministerului Culturii se află și înființarea Institutul Filmului, care va avea ca prim obiectiv dezvoltarea direcțiilor de educație prin imagine.
     La dezbatere au mai participat Christophe Gigaudaut (Director al Institutului Francez din România), Tudor Jurgiu (regizor de film), Alex Trăilă (membru al consiliului de administrație al CNC), Cecilia Popescu (profesoară de limba franceză la Școala Centrală) și un elev de la Școala Centrală, participant la alte programe de educație cinematografică.
     Proiectul CinEd a fost lansat în 7 țări partenere, Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă şi România, mai multe urmând să se alăture începând cu 2017. În România se vor organiza anul acesta formări sau proiecții în 10 orașe. Primele astfel de sesiuni de formare au avut deja loc în București, pe 9 aprilie și Buzău, pe 10 aprilie. Următoarele sesiuni de formare programate vor avea loc în Galați (14 aprilie), Craiova (15 aprilie), București (16 aprilie), Alexandria (21 aprilie) și Timișoara (23 mai).
     Pentru informații suplimentare, puteţi scrie la: cined.macondo@gmail.com – (pentru proiecţii dedicate elevilor cu varste intre 6 si 10 ani) și la cined@nextproject.ro (pentru proiecţii dedicate elevilor cu varste intre 11 si 18 ani).


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cined romania, corina șuteu, educație cinematografică, institutul filmului, lansare cined

Opinii: