REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Apostolul Bologa”, regizat de Dominic Dembinski, produs de TVR


     Pentru a marca Centenarul Marii Uniri, Televiziunea Română a programat premiera Apostolul Bologa, un proiect al Case de producție TVR. Filmul de televiziune este o adaptare liberă a romanului ”Pădurea spânzuraților”, al lui Liviu Rebreanu. Scenariul este scris de Dominic Dembinski și îl urmărește pe Apostol Bologa după momentul spânzurării, în trecerea lui spre lumina Învierii. Pedepsit pentru că a refuzat să lupte împotriva românilor, în timpul Primului Război Mondial, eroul este condamnat la moarte prin spânzurare de către autoritățile austro-ungare. Dembinski a imaginat călătoria spirituală a lui Bologa, documentându-se cu ajutorul unor psihologi, medici, martori ai morții clinice.
     Eroul își revede momente din viața pământească, în ordinea aleatoare a memoriei subiective. Totul – decoruri, costume, imagine, muzică – este construit în jurul acestui concept. Pentru rolul principal a fost ales Mihai Stănescu, susținut de o distribuție impresionantă: Alexandru Repan, Răzvan Vasilescu, Cristian Iacob, Mihai Bica, Marius Bodochi, Adrian Titieni, András Demeter, Bogdan Nechifor, Ion Haiduc, Mircea Postelnicu, Andreea Vasile, Meda Victor.  Film de televiziune sau teatru filmat, Dembinski a imaginat drumul mistic al lui Apostol Bologa, devenit ”Apostolul”.
     Apostolul Bologa a avut o proiecție specială în sala de cinema, alta la Festivalul de Film și Psihanaliză. Regizorul Dominic Dembinski și producătoarea Claudia Nedelcu Duca au însoțit filmul la Londra, unde a fost prezentat în cadrul Romanian History Film Days.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: apostolul bologa film tv, casa de productie tvr, centenarul marii uniri, daniel serbanica, dominic dembinski, mihai stanescu actor

Opinii: