REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAnim’est 2017


     A douăsprezecea ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est a confirmat statutul de brand pe care echipa de la Este’n’est l-a construit cu inteligență și migală. Un fapt semnificativ pentru demersul lor este înființarea secției Animație la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din anul școlar 2017/2018. Mihai Mitrică, director general Anime’est, Vlad Ilicevici, director artistic, și Laurențiu Brătan, președinte Este’n’est, au colaborat cu Radu Igazsag, professor la UNATC, de la prima ediție a festivalului. Mulți ani, Animation Worksheep a fost singura școală de animație din România.
     Aniversarea a 60 de ani de la Palme d’Or la Cannes pentru Scurtă istorie a lui Ion Popescu Gopo a reactivat interesul pentru tradiția filmelor de animație românești. Și la Anim’est am avut Gopo ReAnimation Night, un proiect realizat împreună cu Institutul Cultural Român și Uniunea Cineaștilor din România.
     Tema specială a acestui an a fost The Comics Edition, dedicată uneia dintre cele mai semnificative și constante surse de inspirație pentru filmul de animație, benzile desenate. În rest, ateliere și filme pentru copii, la Minimest, prezentări și ateliere, nopți de animații horror și bizare, competiția internațională și cea națională. Dintre cele 49 de filme în competiție, pentru prima dată, au fost selectate două scurtmetraje românești: Splendida Moarte Accident / The Blissful Accidental Death, în regia lui Sergiu Negulici (Premiul „Jean-Luc Xiberras” pentru debut la Festivalul de la Annecy), și Cel mai bun client / Best Customerîn regia lui Serghei Chiviriga. Splendida moarte accident a câștigat Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, iar Cel mai bun client și Nu mor caii când vor câinii (r.Cristian Radu) au primit Mențiune specială pentru film românesc.
 
Lucrarea colectivă de la Animation Worksheep 2017 a fost videoclipul piesei Montagne Russe, a trupei Coma, care a concertat la festival. Piesa se regăsește pe cel mai recent album al trupei, ”Orizont”, lansat în 2016.

 


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: animest 2017, estenest.ro, mihai mitrica, serghei chiviriga, sergiu negulici

Opinii: