REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPrezentări și ateliere, la Anim’est 2017


     Fanii animației au ocazia, la fiecare ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, să cunoască o serie de rockstaruri ale industriei animației internaționale, prezente la București pentru a împărtăși know-how-ul și experiența celor mai mari studiouri, case de producție și școli de animație din lume.
     Anul acesta, studioul invitat la festival este Illumination Mac Guff, unul dintre cei mai mari producători de lungmetraje de animaţie din lume. Jacques Bled, președintele companiei, cu o carieră de peste 30 de ani în mediile creative, de la efecte vizuale digitale pentru reclame și filme de cinema la animație 3D, va vorbi despre calea către succesul enorm al studioului în cadrul unei întâlniri cu publicul ce va avea loc vineri, 6 octombrie, de la 18.30, la Centrul CINETic – gazda prezentărilor, masterclass-urilor și atelierelor din cadrul festivalului. Intrarea este liberă la toate evenimentele de la CINETic,
     O serie de alte întâlniri cu specialiști ai industriei de animație autohtonă și internațională își vor propune să exploreze tema ediției Anim’est 2017: The Comics Edition. Invitatul special de anul acesta și membru al juriului, canadianul Dave Cooper va vorbi miercuri, 4 octombrie, de la 18.30, despre cariera sa și despre experiența în calitate de co-creator al serialului Pig Goats Banana Cricket, difuzat de Nickelodeon. De marți până vineri, 3 - 6 octombrie, la 12 o'clock Comics Coffee, o serie de artiști care au combinat, de-a lungul carierei, banda desenată și animația, vor ține prezentări despre activitatea lor. Vor fi prezenți atât artiști locali, ca Akira Lord, Matei Branea, Alexandru Ciubotariu a.k.a. Pisica Pătrată, Noper, Miloš Jovanović și Eugen Erhan, precum și internaționali, ca Dav Guedin, Dave Cooper, Maria Björklund, Vuk Palibrk și Miklós Felvidéki. O altă prezentare interesantă va fi a francezului Alexis Hunot, de asemenea membru al juriului, care va vorbi miercuri, 4 octombrie, de la ora 14.00, despre tentația adaptării benzilor desenate în filme de animație, cu precădere în cinemaul francez.
     Joi, 5 octombrie, la Anim’est este ziua dedicată țării invitate oficial anul acesta : Finlanda, cu sprijinul Fundaţiei Finlandeze de Film. De la ora 14.00, Kari Juusonen, regizorul celor mai de succes animații finlandeze, Niko & The Way To The Stars și Niko 2 - Little Brother, Big Trouble, va împărtăși celor prezenți din experiența celor 20 de ani de lucru în industria animației. De la ora 16.00, toți oaspeții finlandezi ai festivalului vor vorbi despre filmul de animație în Finlanda, despre modalitățile de finanțare și posibilitățile de co-producție.
     Alte două programe speciale vin din Marea Britanie: Şcoala Naţională de Film şi Televiziune (NFTS), care va fi prezentă cu o selecție realizată de Robert Bradbrook, şeful Departamentului Animaţie, și Festivalul Internaţional de Animaţie de la Londra (LIAF), cu o selecție de filme realizată de Nag Vladermersky, fondatorul, directorul şi selecţionerul festivalului.
     De neratat sunt și making-of-urile unor lungmetraje de animație-highlight din agenda festivalului, precum The Big Bad Fox and Other Tales, în prezența regizorului Patrick Imbert, Loving Vincent, care va deschide ediția Anim’est 2017, în prezența a două dintre pictorițele care au lucrat la film: Carmen Belean (România) și Olga Królak (Polonia), și My Life as a Zucchini, în prezența animatoarei Christine Polis și a directorului de producţie Théo Ciret.
     Adolescenții cu vârste între 14 – 18 ani pot participa la două ateliere ținute de specialiști ai industriei:  un atelier deanimaţie 2D cu Luiz Stockler și un atelier de scratchboard cu Tomi Malkki. Pentru înscriere, ei trebuie să trimită un e-mail la ana@animest.ro până vineri, 29 septembrie, în care trebuie să exprime, într-un paragraf scurt, ce înseamnă animația pentru ei, și să menționeze atelierul la care doresc să se înscrie.
     Studenților le este adresat și masterclass-ul ținut de Ely Dagher, regizor și scenarist libanez, câștigătorul premiului Palme d'Or în 2015 pentru scurtmetrajul Waves ’98, membru al juriului Anim’est anul acesta. Masterclass-ul său se va ține vineri, 6 octombrie, de la 14.00, nefiind necesară înscrierea.
     Detalii: www.animest.ro
(21.09.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: animest 2017, festival de animatie bucuresti, jacques bled, mac guff animatie, scoli de animatie

Opinii: