REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDouă scurtmetraje românești, selectate la Anim’est 2017


     A 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est aduce pe ecranele bucureștene, între 29 septembrie şi 8 octombrie, o selecție a celor mai bune filme de animație recente, reunite în cinci categorii competitive.
     Cinci lungmetraje de animație prezente deja în competițiile și selecțiile oficiale ale unor festivaluri de prestigiu vor face parte din competiția internațională: Ethel & Ernest (UK 2016, regia Roger Mainwood), Have a Nice Day (China 2017, regia Liu Jian), A Silent Voice (Japonia 2016, regia Naoko Yamada), Louise by the Shore (Franța 2016, regia Jean-François Laguionie) și Windows Horses (Canada 2016, regia Ann Marie Fleming). Juriul secțiunii este format din Nag Vladermerski, directorul Festivalului Internațional de Animație din Londra, Hanna Hemilä, regizor și producător din Finlanda, al cărei film pentru copii, Moomins on the Riviera, va fi proiectat în cadrul festivalului, și Ely Dagher, regizor și scenarist libanez, câștigătorul premiului Palme d'Or, în 2015, pentru scurtmetrajul Waves ’98.
     Competiția de scurtmetraj internațional reunește anul acesta 49 de filme dintre care juriul va alege câștigătorul Trofeului Anim’est. Pentru prima dată, două scurtmetraje românești sunt înscrise în această secțiune: Splendida Moarte Accident / The Blissful Accidental Death, în regia lui Sergiu Negulici, care a obținut Premiul „Jean-Luc Xiberras” pentru debut la Festivalul de la Annecy, și Cel mai bun client / Best Customer, în regia lui Serghei Chiviriga.
     41 de scurtmetraje realizate de studenții unor școli cu tradiție în animație au fost selectate în competiția studențească anul acesta. De asemenea, cei mai mici dintre spectatori vor avea și ei parte de propria secțiune competitivă – Minimest, care aduce în cinematografe 22 dintre cele mai adorabile scurtmetraje de animație pentru copii.
     Câștigătorul Trofeului Anim’est, precum și premiile secțiunii de scurtmetraj studențesc, vor fi decise de un juriu format din canadianul Dave Cooper, Katariina Lillqvist, unul dintre cei mai importanți regizori de animație finlandezi, și Alexis Hunot, critic de film și profesor de istoria animației la prestigioasa școală SUPINFOCOM. Secțiunea Minimest va avea un juriu special, format din copii.
     Noaptea de muzică și animație are loc anul acesta joi, pe 5 octombrie, iar printre videoclipurile înscrise în competiție se regăsesc lansările proaspete ale unor trupe și artiști celebri precum Metallica, Katie Melua sau Chelou, ca și ale unor artiști autohtoni precum Smiley sau Deliric, alături de Silent Strike și EM. Juriul acestei secțiuni va fi format din Răzvan Rădulescu (Hefe), membru al trupei Coma, DJ și realizatorul mai multor emisiuni de radio și TV, Bogdan Șerban, una dintre cele mai longevive prezențe în radioul autohton, și Luiz Stockler, regizor, animator și ilustrator din Marea Britanie, unul dintre trainerii Animation Worksheep – platforma educațională a festivalului, începând din 2016. Proiecțiile videoclipurilor înscrise în competiție vor fi urmate de un concert Coma. În plus, publicul prezent va avea ocazia să vadă, în premieră, videoclipul piesei Montagne Russe, realizat în cadrul Animation Worksheep toamna aceasta. Piesa se regăsește pe cel mai recent album al trupei, Orizont, lansat în 2016.
     Cea de-a douăsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 29 septembrie - 8 octombrie 2017, la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic și Expirat - Halele Carol.
     Detalii: www.animest.ro
(06.09.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: animatie romaneasca, animest 2017, animest film festival, animusic night 2017, concert coma

Opinii: