REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAnca Damian, invitată de onoare a Festivalului “AnimationFirst” din New York


     În perioada 27-29 ianuarie, la New York, va avea loc cea de-a VI-a ediție a Festivalului  “AnimationFirst”, singurul festival de animație francofonă de pe teritoriul Statelor Unite, proiect organizat de FIAF (Institutul Francez și Alianța Franceză de la New York). Cu această ocazie, ICR New York sprijină prezența invitatei de onoare a Festivalului, regizoarea și artista media Anca Damian, în metropola americană, cu ultimul său film muzical de animație, „Insula”, dar și cu expoziția de realitate augmentată „În căutarea paradisului A.R.”. Expoziția va putea fi vizitată la Thinker Auditorium din cadrul FIAF în perioada 28-29 ianuarie, iar proiecția filmului va avea loc la Florence Gould Hall în 29 ianuarie, fiind urmată de o discuție cu regizoarea.
     Proiectul este dedicat celebrării a 30 de ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Mondiale a Francofoniei.
     Co-producție româno-franco-belgiană realizată în 2021, „Insula” a avut premiera europeană la Festivalul Internațional de Film Rotterdam, unde a rulat în competiția Big Screen, urmată de proiecții în selecțiile Goteborg International Film Festival, Black Movie Film Festival, Dublin IFF, Hong Kong IFF sau Gualadajara International Film Festival, printre altele. Animația „Insula” este prezentată în premieră la New York și aduce în prim-plan subiecte sociale curente, precum migrația, ecologia, alienarea, prin folosirea poeziei vizuale și a simbolismului.„În căutarea Paradisului A.R.” este expoziția care însoțește lansarea filmului și propune o intervenție imersivă în universul Insulei, precum și o nouă citire a subiectului prin prisma realității secolului 21, folosind instrumente și medii specifice acestuia. „Insula” este cel de-al șaptelea lungmetraj al Ancăi Damian, iar „În căutarea paradisului A.R.” marchează primul ei proiect new media.
     Festivalul “AnimationFirst” prezintă șase filme de animație de lung metraj și șase calupuri de filme de scurt metraj însumând 65 de producții, alături de conversații cu regizori și realizatori de film, dar și expoziții new media, prelegeri și masterclass-uri susținute în diferite universități din New York. Programul complet al festivalului: https://fiaf.org/animation-first-2023/.
Detalii: https://www.facebook.com/RCINY/ /  https://www.rciusa.info/ https://www.instagram.com/romanianculturalinstituteusa/
 
(26.01.2023)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: anca damian, icr new york, insula film 2021

Opinii: