La deschiderea expoziţiei „Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară” din luna mai, instituţia a lansat apelul către public de a contribui la varianta “Haina îl face pe om. Expoziţia prietenilor muzeului” (11-21 septembrie).

Ideea a prins contur datorită răspunsului primit de la mai multe personalităţi, printre care
Margareta Pâslaru, care a povestit despre expoziţie în
interviul cu Magda Mihăilescu. Artista a adus ţinute de scenă, creaţii proprii, purtate cu ocazia unor spectacole de televiziune, festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale de muzică.

Margareta Pâslaru a mai donat muzeului o serie de accesorii vestimentare, mai multe afişe ale unor spectacole de teatru, film şi muzică din anii ‘60 - ‘70, precum şi o sculptură din bronz, semnată de sculptorul Ion Dimitriu-Bârlad, bunicul ei.
Muzeul a primit, cu titlu de împrumut, de la Cătălina Opaschi, o colecţie de accesorii vestimentare din prima jumătate a secolului al XIX-lea: umbrele, poşete, mănuşi, agrafe, ace de păr, catarame, dantele, corsaje.
Unii dintre donatori au dorit să-şi păstreze anonimatul, iar obiectele au intrat în patrimoniul MNIR, printre care o uniformă militară de aviaţie şi o pelerină de campanie din perioada Primului Război Mondial, de la care se împlinesc 100 de ani. Pentru această aniversare s-a realizat
filmul-omnibus Podurile din Sarajevo, care va fi prezentat la evenimentul
Les Films de Cannes à Bucharest, în octombrie.
Expoziţia de la Muzeul Naţional de Istorie poate fi vizitată până în data de 21 septembrie, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 - 18.00.
Detalii: www.mnir.ro / facebook
Cuvinte cheie: 100 de ani de la primul razboi mondial, expozitie haina il face pe om, expozitie muzeul national de istorie a romaniei, les films de cannes a bucarest, margareta paslaru, podurile din sarajevo