REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAl cui câine sunt? (2022)

Whose Dog Am I?

80 min. - Documentar - AG - 04.11.2022

Sinopsis : Acest eseu documentar satiric vorbește despre politică într-o lume în care cetățenii sunt câinii, politicienii - crescătorii de câini, funcționarii sunt proprietarii, națiunile - rasele naționale câinești, țările sunt federațiile naționale ale crescătorilor, iar forumul suprem internațional este FCI-ul, adică Federația Canină Internațională – regizorul fiind cel care interpretează realitatea și manipulează opinia publică.
 

Regie: Róbert Lakatos

Scenariu: Róbert Lakatos

Actori Principali:


Galerie Foto:

  • Al cui câine sunt? (2022)
  • Al cui câine sunt? (2022)
  • Al cui câine sunt? (2022)
  • Al cui câine sunt? (2022)
  • Al cui câine sunt? (2022)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Róbert Lakatos
Al cui câine sunt? (2022) Ilona Lakatos
Al cui câine sunt? (2022) Gheorghe Lakatos
Vezi tot genericul

Producători

Other Films Ungaria & microFILM România
finanțat de National Film Institute - Ungaria, Centrul Național al Cinematografiei, Media Desk – programul Creative Europe și Televiziunea Română.
 

Date de producție

Filmat la Budapesta.

Subiect

Regizorul filmului, membru al minorității maghiare din România (în regiunea Transilvaniei), în timp ce caută «mireasa» perfectă pentru alter-ego-ul său, un câine de rasă Kuvasz (deci, un ungur de rasă pură), se trezește implicat în politica de creștere a câinilor. Pe parcursul poveștii, regizorul intră sub influența diferitelor ideologii, precum naționalismul (când află că rasele maghiare sunt degenerate, încearcă să salveze aceste rase de la degenerare), regionalismul (când încearcă să dezvolte o nouă rasă regională maghiară transilvăneană, ca expresie a identității sale culturale specifice), sau liberalismul (când află în urma testului său genetic că este o «persoană de rasă mixtă», deci, practic, o corcitură). Este dezamăgit de toate aceste variante, așa încât eșuează ca politician canin. Dar speranța lui pentru o viață mai bună, normală și decentă nu moare niciodată și găsește mereu o idee nouă

Trivia

Róbert Lakatos despre film:
„Am vrut să fac un film pe care Caragiale și-ar dori să-l vadă. În acest documentar satiric, ideologiile de creștere a câinilor sunt metafore pentru politicile naționale și sociale ale oamenilor”.

Al cui câine sunt? (2022) - Photo