REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Al cui câine sunt?”, de Róbert Lakatos, un documentar cu umor


     Într-o vreme cu discursuri belicoase și naționaliste, documentarul Al cui câine sunt? al lui Róbert Lakatos este ”o oglindă strâmbă”, cum zice autorul, care demontează ironic orice afirmație, indiferent de tabăra din care vine. Pornind de la conceptul de rasă pură pentru un câine unguresc, autorul ajunge la punerea sub semnul întrebării a exagerărilor de orice fel.
     Róbert Lakatos este personajul principal al demersului de a renaște o rasă pură canină, caută informații și surse, cu jovialitate, dar și cu amărăciunea că mereu sunt obstacole și ajunge pe un drum închis. Ideea pentru care a aplecat la drum pare o fata morgana, care se îndepărtează pe măsură ce el încearcă să ajungă aproape. Călătoria îl duce prin România și Ungaria, își implică familia și prietenii, cunoștințe întâmplătoare sau instituții din domeniul creșterii câinilor. O simplă plimbare cu câinele pe străzile dintr-un oraș din Ungaria și interacțiunea cu câinii din diferite curți ajunge să fie o satiră la adresa comentariilor și discursurilor răutăcioase ale politicienilor, în inserturi grafice.
     Muzica filmului este gîndită și interpretată de cineastul-muzician, care cântă ”Oda bucuriei” la instrumente ciobănești, o variantă jazz, care dă farmec și umor implicit imaginilor.
     Róbert Lakatos reușește să transforme, cu relaxare și umor, afirmațiile răuvoitoare în surse de glume. „Am vrut să fac un film pe care Caragiale și-ar dori să-l vadă. În acest documentar satiric, ideologiile de creștere a câinilor sunt metafore pentru politicile naționale și sociale ale oamenilor”, spune el.
     Documentarul este produs de Other Films Ungaria, Ada Solomon și Alexandru Solomon pentru microFilm România și finanțat de National Film Institute - Ungaria, Centrul Național al Cinematografiei, Media Desk – programul Creative Europe și Televiziunea Română.
     Sala de la Cinema ”Elvire Popesco”, unde a avut loc proiecția, a reacționat foarte bine la stilul ironic al filmului. Regizorul Cornel Mihalache, care a fost în comisia CNC de apreciere a scenariilor, a spus că Róbert Lakatos a reușit să aducă în film apoximativ 70% din scenariul inițial, ceea ce e o performanță pentru un documentar. 


Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: al cui caine sunt documentar, microfilm, robert lakatos

Opinii: