Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Scurtmetraje de Radu Jude, Adrian Sitaru & Daniel Sandu la festivalul vienez „dotdotdot”


     Festivalul internaţional de scurtmetraj dotdotdot  va avea o seară de proiecții cu filmele românești Trece şi prin perete (r. Radu Jude, 2014), Cheful (r. Adrian Sitaru, 2012) şi Cai putere (r. Daniel Sandu, 2014), pe data de 14 august.

     Dotdotdot, aflat la prima ediție, a început pe 11 iulie și prezintă peste 200 de scurtmetraje grupate în 40 de programe. În afară de proiecţiile de la Volkskundemuseum / Muzeul de Etnografie din Viena, dotdotdot organizează discuţii cu publicul şi ateliere care se desfăşoară în grădina Palatului Schönbrunn. Institutul Cultural Român de la Viena este partener al festivalului.
     Trece şi prin perete e o adaptare liberă după povestirea „În magazie” de A. P. Cehov şi este o producţie 100% independentă, realizată de Micro Film, în coproducţie cu Mitra Film şi Cinelabs Romania. Producători sunt Radu Jude și Ada Solomon. Din distribuție fac parte Sofia Nicolaescu, Ion Arcudeanu, Marcel Horobeț, Gabriel Spahiu și Alecu Jude.
     În Cheful, Dan (17 ani) rămâne singur acasă câtă vreme mama lui, Neli, e plecată la București. La întoarcere, vecinele din bloc se grăbesc să îi ureze bun venit și să-i povestească până în cele mai mici detalii aspecte picante ale petrecerii organizate de Dan, în lipsa ei. Întâlnirea ulterioară, a mamei cu Dan, scoate la iveală adevăruri noi despre relațiile interumane dintre locatari, dar relativizează și mai mult ceea ce știe Neli despre prietenele ei din bloc.
     Cai putere: în fiecare toamnă, Mihai, cu ajutorul prietenilor îşi urcă motocicleta în apartamentul său de la etajul X pentru a o proteja pe perioada iernii. Anul acesta, însă, Mihai descoperă cât de fragile sunt prieteniile. Echipa AaRC a stat de vorbă cu membrii echipei la una dintre proiecţiile scurtmetrajului şi cu regizorul.
     În cadrul festivalului a fost prezentat pe 17 iulie un omagiu echipei de creaţie Radu Jude (regizor) şi Florin Lăzărescu (scenarist), cu această ocazie fiind proiectate filmele: Lampa cu căciulă (2006), Alexandra (2006) şi O umbră de nor (2013). Scenaristul Florin Lăzărescu a participat în încheiere la o discuţie cu publicul.
    
     Detalii: Dotdotdot.at // Institutul Cultural Român
 


Tags: cai putere film, cheful film, dotdotdot film festival, film romanesc la viena, institutul cultural roman viena, radu jude, trece si prin perete film

Comments: