Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismLansarea volumului ”Sala de cinema”


     Apariția editorială ”Sala de cinema” întregește un proiect început cu o expoziție și o conferință CineBucurești. Mult discutata problemă a dispariției sălilor de cinema (600 în 1989, 30 în 2018) a generat și această lucrare, scrisă și coordonată de Laurențiu Damian, președinte al Uniunii Cineaștilor din România, și arhitectele Mihaela Pelteacu și Daniela Puia.
     Nostalgia sălii de cinema în care poți să vezi un film european, de artă, să trăiești alături de alți oameni misterul spectacolului cinematografic, se alătură realității pragmatice a distribuției de film românesc, a organizării de premiere și festivaluri de film. Promisul ”Bulevard al filmului”, proiect propus de Primăria Capitalei, a rămas pe hârtie. Toate demersurile cineaștior și ale arhitecților se opresc la bariera voinței autorităților. Toată faima cinematografiei românești nu generează măsuri guvernamentale. Filmele românești dispar foarte repede din programul sălilor din malluri, din cauza încasărilor, și mai sunt proiectate doar în festivaluri, indiferent câte premii iau în competițiile internaționale.
     Volumul ”Sala de cinema”, despre care Laurențiu Damian ne-a vorbit într-un interviu acordat în exclusivitate, a fost lansat la Librăria Eminescu, unde au participat Mihaela Pelteacu, Daniela Puia, Vlad Leu, vicepreședinte UCIN, și arhitectul Mircea Ochinciuc, profesor la Institutul de Arhitectură ”Ion Mincu”. Discuția a fost moderată de Ruxandra Fulger, redactor șef la Cinemateca Română.  
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu

Cel de-al doilea eveniment prilejuit de lansarea volumului a avut loc la Cinemateca Eforie, în prezența criticilor de film Marina Roman și Mihai Fulger.
Imagine: Colegiul Tehnic Media

Tags: cinebucuresti 100 de ani de modernitate, laurentiu damian, marina roman, mihaela pelteacu, sala de cinema carte, vlad leu

Comments: