Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Documentarul “Grădina sovietică” va avea avanpremiera națională la TIFF


     Documentarul Grădina Sovietică, în regia lui Dragoș Turea, va avea avanpremiera națională în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) ediția XIX, în secțiunea Zilele Filmului Românesc, având proiecții programate în 6 și 8 August 2020. Premieră națională va avea loc la Cinema Muzeul Țăranului în data de 3 Septembrie 2020.
     Grădina Sovietică este un documentar în care regizorul Dragoș Turea încearcă să descopere adevărul despre experimentele sovietice nucleare în agricultura din Republica Moldova. În timp ce investighează moartea misterioasă a bunicii sale, Dragoș descoperă un experiment științific, dezvăluind planul secret al lui Nikita Hrușciov de a transforma Moldova în grădina sovietică pentru aplicarea energiei atomice în agricultură locală. În documentarea lui, Dragoș Turea a intervievat oameni de știință precum geneticianul Vasile Cazangi și actualii angajați ai Institutului Genetic din Chișinău. 
     Scenariul este semnat de Dragoș Turea și Marian Crișan, montajul a fost realizat de Vadim Severin, imaginea Ion Borș, Alexandru Dumitru și Dragoș Cătărăuși semnează sunetul. Muzica originală este creată de Cristian Lolea. Producători sunt Dragoș Turea și Marian Crișan.
     Dragoș Turea s-a născut la Chișinău, în Republica Moldova în 1980. A absolvit Facultatea Regie Film din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișînău. Debutul regizoral a fost documentarul Vasile Mămăligă, protagonist fiind un personaj aventurier faimos născut în sec XIX originar din Moldova, film premiat cu premiul debut al Uniunii Cineaștilor în 2007. În 2010 a început producția celui mai mare proiect de până în prezent, documentarul de lungmetraj Grădina Sovietică, produs de propria casă de producție.
Detalii: Rova Film
(29.07.2020)

Tags: dragos turea, gradina sovietica documentar, gradina sovietica film, marian crișan, tiff 2020

Comments: