Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismCristian Mungiu, decorat cu Ordinul Național Legiunea de Onoare de către Republica Franceză


     La gala de deschidere a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, directorul Institutului Cultural Francez, Christophe Gigaudaut, a anunțat că joi, 19 octombrie, Cristian Mungiu va primi însemnele de Cavaler al Ordinului Național Legiunea de Onoare din partea ambasadoarei Republicii Franceze la București, Michele Ramis.
     Decorația reprezintă cea mai importantă recunoaștere din partea Franței, acordată de președintele Emmanuel Macron, și vine în contextul aniversării a zece ani de la primirea Trofeului Palme d’Or la Cannes pentru filmul 4 luni, 3 săptămâni și două zile. Au fost prezenți actorii Anamaria Marinca, Laura Vasiliu și Vlad Ivanov.
     Filmele cineastului român au mai primit la Festivalul de la Cannes premiile pentru Cel mai bun scenariu (După dealuri), Cea mai bună actriță (Cosmina Stratan și Cristina Flutur), și Cel mai bun regizor (Bacalaureat).
     Cristian Mungiu a primit deja din partea Franței, în 2013, Ordinul Cavaler al Artelor și Literelor. Cineastul este inițiatorul și organizatorul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest încă din 2010, cu sprijinul delegatului general al Fetivalului de la Cannes, Thierry Fremaux. Conceptul a fost preluat de mai multe țări din toată lumea.
     Evenimentul are acum o structură complexă, în cadrul căreia sunt promovate și filmele românești. Din acest an, programul Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc și în șapte orașe din țară: Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu, Arad și Suceava.
     Cristian Mungiu ne-a declarat că se simte ”ca peștele în apă” la Cannes, festival care i-a deschis contacte cu lumea internațională a filmului, dar funcționează în cinematografia românească și îi promovează pe tinerii cineaști români. A mai spus, cu umor, că-l va suna pe Steven Spielberg, să-l anunțe că are și el acum decorația pe care regizorul american o avea deja în 2013, când au fost împreună în juriul de la Cannes.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu 


 
(16.10.2017)

Tags: 4 luni, 3 saptamani si 2 zile film, ambasada republicii franceze la bucuresti, cavaler al ordinului national legiunea de onoare, cristian mungiu, les films de cannes a bucarest 2017

Comments: