REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„The Square”, proiectat în deschiderea Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest


     Les Films de Cannes à Bucarest, festivalul care aduce din 2010 în România cele mai importante filme arthouse ale anului și pe cei mai reputați cineaști va avea loc anul acesta între 13 și 22 octombrie, în patru locații din Bucuresti – Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Român și Cinemateca Eforie și în șapte orașe din țară, urmând a avea loc ediții regionale în: Timișoara, Iași, Cluj, Brașov, Sibiu, Arad și Suceava.
     Comedia nonconformistă a lui Ruben Östlund, The Square, care a câștigat Palme d’Or-ul la Cannes 2017, va fi proiectată în deschiderea festivalului, în premieră absolută în România. „Pentru mine este o formă de a sparge barierele dublului-standard. Suntem afectați de spiritul de turmă și devenim speriați când lucrurile scapă de sub control. Trebuie să ni se reamintească permanent: «Eu sunt cel care trebuie să ia atitudine!» Iar asta este simplu de făcut,” declara Ruben Östlund imediat după câștigarea Palme d’Or.
     Claes Bang îl interpretează pe Christian, curatorul respectat al unui muzeu de artă contemporană căruia-i scapă lucrurile de sub control după buzz-ul făcut de echipa de PR angajată chiar de el pentru promovarea unui spectacol. În sanctuarul The Square are loc o cascadă de întâmplări neprevăzute care transformă filmul într-o comedie cu pulsul ridicat. În România, filmul este distribuit de Independența Film și va rula în cinematografele din țară începând cu 20 octombrie.
     În țară, Les films de Cannes va fi organizat între 13 și 19 octombrie la Brașov (la Cinema One), între 13 și 15 octombrie la Cluj (cinema Victoria), între 20 – 22 octombrie la Timișoara (Filarmonica Banatul), Arad (Cinema ARTA) și Iași (Ateneul din Iași) și 10 – 12 noiembrie la Suceava (Cinema Modern).
     O ediție specială a Les Films de Cannes va avea loc în parteneriat cu festivalul ASTRA Sibiu. Între 16 și 22 octombrie, cele două festivaluri urmează să proiecteze o selecție comună de documentare din cele proiectate anul acesta în premieră la Cannes, concomitent în Sibiu și Bucuresti, sub titulatura de Les Films de Cannes @ Astra Film Sibiu.
     Festivalul va continua să prezinte sub titulatura Les Films pour Cannes à Bucarest cele mai importante filme românești care se pregătesc pentru festivalurile anului viitor și va organiza ediția a doua a Managing Talents, workshop-ul destinat actorilor români care vor să aibă o carieră internațională.
     Detalii: www.filmedefestival.ro
(22.09.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: documentare cannes, independenta film, les films de cannes a bucarest 2017, ruben ostlund, the square

Opinii: