Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



CineMAiubit 2019 – „Creativ”, de Ioana Grigore


     Ioana Grigore a lucrat de-a lungul a câțiva ani la documentarul despre grupul de jazz Creativ, din care făceau parte pianistul Harry Tavitian și percuționistul Corneliu Stroe. Creativ reconstituie istoria formației din anii ’80, prin interviuri și materiale din arhivele personale ale unor foști colaboratori ai grupului.
     Finalizat în cadrul programului de master de film documentar din cadrul UNATC, documentarul Creativ a fost proiectat în deschiderea CineMAiubit, festivalul de film studențesc organizat de UNATC.
     „Am început proiectul în 2015. Era un film de școală; în anul 2 de facultate, la UNATC, trebuie să faci un documentar pentru examen și căutam subiect în perioada aia. S-a întâmplat, mergând la festivaluri de poezie și jazz, să-l cunosc pe Corneliu Stroe. I-am aflat povestea și s-au legat lucrurile [pentru un documentar], dar povestea pe care am aflat-o atunci era scurtă. În următorii cinci ani am aflat întregul lor parcurs și am decis să fac un documentar despre Creativ”, spune Ioana Grigore. „Am avut premiera la DokStation, în septembrie, iar următoarea proiecție într-un festival este aici, la CineMAiubit. Pentru că oamenii au reacționat pozitiv la prima proiecție, am început să primim propuneri de a pleca cu filmul prin țară, în diverse spații neconvenționale pentru proiecții [de film]. Între DokStation și Cinemaiubit am avut trei sau patru proiecții – trei în București și una în Cluj.[…] Sperăm să reușim să mergem în diferite orașe din țară să proiectăm filmul.”
Imagine: Elena Bădic-Mircea
Montaj: Radu Georgescu
 
(23.12.2019)

Tags: corneliu stroe, creativ, creativ documentar, harry tavitian, ioana grigore, jazz

Comments: