REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Cinemateca Docuart – „Creativ”, de Ioana Grigore


     Luni, 11 noiembrie, ora 19.00, are loc proiecția documentarului Creativ, regizat de Ioana Grigore, în cadrul Cinematecii Docuart. Filmul spune povestea grupului muzical de jazz de avangardă Creativ, fondat de pianistul Harry Tavitian. Acesta, împreună cu percuționistul Corneliu Stroe, au oferit spațiului românesc jazz-ul cu influențe etno într-o formă nemaiauzită, avându-și începutul și apogeul muzical în anii ’80.
     Cum singura casă de discuri din țară era a statului, Electrecord, realizarea vreunui disc cu muzica lor în România era imposibilă. Ceea ce cântau ei era indezirabil. Așadar, au pus la cale un plan care, în anii ’85-’86, le-a adus apreciere internațională la cele mai înalte nivele, devenind lideri în avangarda mondială.
     În cea mai neagră perioadă a regimului Ceaușescu, sunt trimise pe ascuns în Occident benzi magnetice având muzica  grupului.
Creativ este un film despre prietenie, libertatea ca o condiție interioară și muzica lipsită de granițe. Construit ca un colaj, documentarul împletește materiale de arhivă nemaivăzute, filmări prezente și animații.
     Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile și a unei rezervări online.
     Detalii: Eveniment FB
(11.11.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cinemateca docuart, corneliu stroe, creativ film, docuart.ro, formatia creativ, harry tavitian, ioana grigore

Opinii: