Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismCineBucurești, în cinematografe și la Colegiul Tehnic Media


     Proiectul CineBucurești, inițiat de Asociația Pro Cultura, a început cu o expoziție la Muzeul Municipiului București, în care erau expuse schițe și fotografii cu cinematografele din Capitală, construite de la începutul secolului XX până în 1990, care mai funcționau în acel an. Arhitectele Mihaela Pelteacu și Daniela Maria Puia au cartografiat și documentat un oraș care nu mai există sau care e abandonat. Tinerii de astăzi trec pe lângă clădirea lăsată în paragină, pe Bulevardul Elisabeta, pe care scrie Capitol și nu știu că este o clădire-monument de arhitectură și că a fost o vreme când era în mijlocul vieții culturale a orașului.
     În spațiul expoziției de la Palatul Șuțu s-a organizat și conferința „Sala de cinema în oraș”, care a adunat laolaltă arhitecți și oameni de cinema. Mai puțin reprezentanți ai administrației.
     Cea de-a treia etapă a proiectului susținut de Administrația Fondului Cultural Național, Muzeul Municipiului București, Uniunea Arhitecților din România, Uniunea Cineaștilor din România, România Film și Arhiva Națională de Filme, a fost ”La film în oraș”, cu proiecții de film și dezbateri despre starea cinematografelor și ce reprezintă ele în viața culturală a Bucureștiului. La întâlnirile cu publicul, care au avut loc la Cinema Eforie, Union și Europa, au fost proiectate filme mai vechi, dar tematice, cum ar fi O zi la București, regizat de Ion Popescu Gopo. Discuțiile au fost moderate de Mihaela Pelteacu, Daniela Maria Puia și Vlad Leu.
 
     O parte din expoziția de la Palatul Șuțu a fost expusă în sala de festivități a Colegiului Tehnic Media, acolo unde se formează noi generații de cineaști. Este singura școală care pregătește elevi pentru profesii legate de cinematografie și televiziune, majoritatea fiind angajați imediat după terminarea studiilor. De aici și interesul pentru o discuție despre sălile de cinema.
 
     Vlad Leu, reprezentant al Uniunii Cineaștilor din România și cadru universitar la Facultatea de Arte din cadrul Universității Hyperion, știe foarte bine ce important este să ai oameni bine pregătiți pentru industria cinematografică.  
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 

Tags: cinebucuresti 100 de ani de modernitate, colegiul tehnic media bucuresti, salile de cinema din bucuresti, vlad leu

Comments: