Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Buzz Cee 2018


     Festivalul dedicat producțiilor cinematografice din Europa Centrală și de Sud-Est a ajuns la a treia ediție. Determinarea cu care Mihaela Constantinescu, directoarea Buzz Cee, a pornit la drum a convins autoritățile locale că e un proiect important pentru viața culturală a urbei. Cunoscut mai ales pentru Vulcanii Noroioși din apropiere, Buzăul este acum și pe harta festivalieră a industriei cinematografice. Chiar dacă nu este niciun cinematograf în localitate, avem promisiunea primarului Constantin Toma, făcută la deschiderea Buzz Cee din acest an, că, peste doi ani, Cinema Dacia va fi reamenajat.
     Festivalul a propus 60 de filme din România, Serbia, Macedonia, Austria, Rusia, Germania, Bulgaria, Croația, în competiție și proiecții speciale. Secretul fericirii, de Vlad Zamfirescu, Vunk-Jur să spun adevărul, de Silviu Munteanu, și Dacii liberi, de Monica Lăzurean Gorgan și Andrei Gorgan, au făcut săli pline la Teatrul ”George Ciprian”. Surprinzătoare a fost și prezența spectatorilor la competiția de scurtmetraje, jurizată de producătoarea Laura Baron și scenograful Mihnea Mihăilescu, impresionat de calitatea selecției.
     Buzz Cee a programat, în colaborare cu Festivalul Docuart, și un calup de documentare de arhivă din perioada 1912-1984. În holul Teatrului ”George Ciprian”, spectatorii au intrat printre panourile expoziției de afișe vechi, descoperite și alese de Cristi Mărculescu, directorul artistic al Buzz Cee, în colaborare cu Arhiva Națională de Filme. Filme mai vechi, românești, ca Mihai Viteazul, Dacii și Columna, proiecții dedicate Centenarului Marii Uniri, prezentate de Irina Margareta Nistor, au stat alături de filme foarte noi, ca Un pas în urma serafimilor, de Daniel Sandu, sau Dovlatov, de Alexey German jr.
     Secțiunea Perpective feminine a propus proiecția documentarului Popeasca, realizat de nepoata actriței Stela Popescu, regizoarea Stanca Radu.
     Dacă la edițiile anterioare am descoperit podgoriile și vulcanii din preajma Buzăului, acum am fost invitați la Vila Albatros, unde este Centrul Cultural ”Alexandru Marghiloman”, amenajat în fosta locuință a politicianului. Gazdă ne-a fost Alexandru Pamfile, absolvent UNATC, coordonatorul Clubului de teatru și cinema din instituție.  
     Palmaresul ediției 2018 nu a inclus filme românești, dar organizatorii festivalului au ca obiectiv promovarea cinematografiei naționale.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


Photo Gallery


Video Gallery:

Tags: buzz cee 2018, buzz cee festival de film buzau, cristi marculescu, mihaela constantinescu, teatrul george ciprian buzau

Comments: