REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFestivalul de Film BUZZ CEE se pregătește de start


     Cea de-a 3-a ediție a Festivalului Internațional de Film BUZZ CEE se va desfășura în perioada 2-8 iulie 2018, la Buzău. Festivalul cuprinde o competiție internațională care își propune să promoveze producții de calitate realizate de regizori din țările din regiunea Europei Centrale și de Sud-Est. Secțiunile din cadrul competiției sunt: lungmetraj, film documentar, scurtmetraj și scurtmetraj studențesc.
     „Suntem foarte încântați că am ajuns deja la cea de-a treia ediție de BUZZ CEE. Încă din 2016, buzoienii și-au arătat sprijinul față de această idee, iar anul trecut am avut peste 6000 de spectatori în sălile de proiecție [...]”, spune Mihaela Constantinescu, director al BUZZ CEE.
     Anul acesta au fost înscrise aproximativ 2000 de filme din 25 de țări, iar festivalul va difuza peste 60 de filme în competiție și proiecții speciale de-a lungul celor șapte zile.
     „Mă bucur că Festivalul Internațional de Film de la Buzău a ajuns, cu sprijinul Primăriei Buzău, la cea de-a treia ediție în 2018 și că publicul spectator va putea, timp de o săptămână, să urmărească producții de calitate din România și Europa. Anul acesta marchează Centenarul României, iar BUZZ CEE va difuza o serie de filme românești importante din punct de vedere istoric [...]”, transmite și Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.
     Printre filmele înscrise în competiția de lungmetraj se numără și Secretul fericirii, o comedie românească regizată de Vlad Zamfirescu, în care într-o seară între prieteni, Toma îşi împinge soţia şi amicul în situaţii mai mult decât absurde, căutând să-i facă să dezvăluie secrete bine păzite. Astfel, cei doi prieteni descoperă că fericirea cuiva este posibilă doar dacă altcineva este nefericit.
     Seducătorii, de Jan Henrik Stahlberg, este o comedie germană despre Rocky, un bărbat trecut de 50 de ani, care e ferm convins că zilele lui de Casanova nu au apus. Dar zilele acelea s-au dus, iar asta devine evident când pe capul lui Rocky apare un june cu zero talente la sedus doamne și domnișoare, care pretinde că este fiul său.
     Din lista documentarelor prezente ediția aceasta la BUZZ CEE, amintim: Revoluția breakdance, în regia lui Steve Won, o poveste emoționantă și bine ritmată despre Flying Steps, un grup de breakdance veteran pe scena germană. Cât de greu este să-ți păstrezi și cariera și familia și mobilitatea de B-Boy pentru 20 de ani? Povestea lor de succes ne arată că este posibil, dar deloc ușor.
     Voiaj la clasa a 3-a, regizat de rusul Rodion Ismailov, este despre cel mai lung tronson de cale ferată din lume, care unește Moscova de Vladivostok. Din vagoanele de clasa a 3-a documentarul extrage personaje și povești, anecdote și amiciții pe care le organizează într-un portret sincer și uman al Rusiei de azi, cu toate contradicțiile și năzuințele, resemnările și fascinațiile cetățeanului de rând.
     Documentarul Dacii liberi, al regizorilor Andrei Gorgan și Monica Lăzurean-Gorgan, are următoarea poveste: locuitorii unui sat dacic, un grup cu convingeri mistice, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetuza Regia şi participanţii la Congresele de Dacologie, sunt uniți de pasiunea comună pentru daci, dar despărțiți de perspectivele diferite asupra unui episod istoric care devine tot mai popular în România.
     Ediția a treia BUZZ CEE se va încheia cu proiecția filmului Dovlatov, cel mai recent film al regizorului Alexey German Jr, film rusesc dublu premiat anul acesta la Berlin. Filmul urmărește șase zile din viața renumitului scriitor înzestrat cu un simț al umorului ușor satiric, Sergei Dovlatov, a cărui viziune depășea constrângerile Rusiei Sovietice din anii '70.
     Proiecțiile filmelor din festival vor avea loc la: sala Teatrului George Ciprian, Sala Amfiteatru a Centrului Județean de Cultură și Artă și la Muzeul Județean Buzău. Intrarea la toate filmele din cadrul festivalului este liberă.
     BUZZ CEE 2018 este un proiect finanțat de Primăria municipiului Buzău și Centrul Național al Cinematografiei.
     Detalii: www.buzzcee.ro
(27.06.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei gorgan, buzz cee 2018, buzz cee festival de film buzau, dacii liberi film, monica lazurean-gorgan, secretul fericirii film, vlad zamfirescu

Opinii: