Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismAlexander Bălănescu, compozitorul muzicii din animația „Muntele Magic”, de Anca Damian


     Alexander Bălănescu este cel care a compus muzica originală pentru filmul de animație Muntele Magic al regizoarei Anca Damian.

     În deschiderea celei de-a zecea ediție a Festivalului Anim’est (2-10 octombrie), Alexander Bălănescu va susține un recital, înainte de proiecția filmului Muntele Magic, la Cinema Studio. Animația va intra pe marile ecrane din România pe 9 octombrie.
     Alexander Bălănescu este un compozitor prolific, unul dintre cei mai vizionari și interesanți violoniști contemporani. Născut în România, la vârsta de 7 ani a început cursurile Școlii Speciale de Muzică din București, unde i-a avut profesori pe Dolly Koritzer, Garabet Avakian și Ștefan Gheorghiu. La Academia Rubin din Ierusalim a studiat cu Iair Kless, apoi cu Bela Katona, la Trinity College din Londra, și cu Dorothy Delay, la Julliard School din New York. La Julliard a urmat și cursurile lui Pinchas Zukerman, Itzhak Perlman, Felix Galimir și Robert Mann. În 1979, a devenit liderul Ansamblului Michael Nyman, alături de care a susținut turnee mondiale vreme de 15 ani, fiind, în același timp, și membru al Ansamblului Gavin Bryars. Și-a format propriul cvartet în 1987, Bălănescu Quartet, și a lucrat atât cu Micheal Nyman, Gavin Bryars și Kevin Volans, cât și cu muzicieni din stiluri muzicale diferite, precum John Lurie, David Byrne, Keith Tippett, Carla Bley, Rabih Abou Khalil, Spiritualized şi the Pet Shop Boys.
     „Pentru mine muzica de film este inima, respirația filmului. Muzica lui Alexander Bălănescu pentru filmul Muntele Magic se dizolvă în corpul filmului și rămâne să ne bântuie după ce proiecția s-a terminat. Colaborarea cu el este în sine un act de creație de neuitat,“ a declarat Anca Damian.
     „A fost emoționat și interesant să compun muzica pentru acest extraordinar film de animație. Imaginile minunate și unicitatea poveștii acestui aventurier au fost sursele mele de inspirație. A fost o mare provocare să combin influențele muzicale Est Europene cu cele din Orientul Mijlociu. Am avut privilegiul de a alege muzicieni străluciți, cu care am lucrat de multe ori, și de a înregistra în atmosfera unui studio creativ foarte drag mie. Filmele de animație reprezintă de cele mai multe ori colaborările artistice care mă împlinesc cel mai mult, pentru că dau valoare și scop creației muzicale. Acest lucru s-a confirmat în cazul filmului de animație Muntele Magic,“ a declarat compozitorul Alexander Bălănescu. 
     Muntele Magic a fost distins, în urmă cu câteva zile, cu Mențiunea Specială a Juriului în cadrul celei de-a 39-a ediție a Festivalului Internațional de Animație de la Ottawa, Canada (16-20 septembrie) și cu Mențiunea Specială a Juriului Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia (3-11 iulie).
     Zilele acestea, are o proiecție în cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastián, Spania (18-26 septembrie), își va continua traseul festivalier cu Festivalul Internațional de Film de la Helsinki, Finlanda (17-27 septembrie), Haifa IFF, Israel (26 septembrie – 5 octombrie) și Busan IFF, Korea de Sud (1-10 octombrie).
     Muntele Magic vine după marele succes pe care l-a avut Crulic – drumul spre dincolo (2011), care a strâns peste 35 premii și un număr impresionant de participări internaţionale (140), la festivaluri de film de prim rang, cum ar fi Locarno, BFI London Film Festival, Pusan sau Annecy. Crulic a fost lansat pe marile ecrane în România precum şi Polonia, Republica Cehă, Slovenia, Franţa, Italia, Germania, Spania, Belgia, Ungaria, Estonia, Argentina sau Canada.
     Detalii: La montagne magique // Facebook


Tags: alexander balanescu, anca damian, animest 2015, muntele magic film

Comments: