Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



A murit regizoarea Malvina Urșianu


   „Filmul, așa cum îl practic eu, este limba mea maternă, este limba în care vorbesc și în care tac.”

                                                                                                                                       (Malvina Urșianu)


      Malvina Urșianu, scenaristă și regizoare remarcabilă, a murit în cursul nopții trecute. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 8 august, la cimitirul Bellu, detaliile urmând să fie stabilite.    
     Malvina Urșianu s-a născut în 1927, a urmat cursurile Școlii de cinema a lui Jean Georgescu, pentru care a lucrat și ca asistentă de regie înainte să-și facă propriile filme. A debutat în lungmetraj în 1967 cu Gioconda fără surâs, după o pauză de aproape 10 ani. În 1958, a fost acuzată de sabotaj ideologic și anticomunism, i s-a interzis să lucreze în cinema și a fost închisă pentru câteva luni.
     Este cunoscută pentru filme precum Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu, Figuranții, Liniștea din adâncuri, Serata, Gioconda fără surâs, Trecătoarele iubiri sau O lumină la etajul 10. De-a lungul anilor, ea a lucrat cu actori ca Silvia Popovici, Gina Patrichi, Gheorghe Dinică, George Motoi, Tamara Crețulescu sau Cornel Coman.    
     În anul 2000, a fost decorată de președintele Emil Constantinescu cu Ordinul național „Pentru Merit”, în grad de Cavaler „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii.”
     Articolul Malvinei Urșianu, „Ce este succesul” (n.r. pentru cinematograful de public și cel de autor), publicat în revista Cinema, nr. 9, septembrie 1968, poate fi citit pe AaRC.ro. De asemenea, vă recomandăm volumul criticului Magda Mihăilescu, „Aceste gioconde fără surâs”, o monografie a regizoarei, și profilul semnat de Călin Căliman.


Tags: gioconda fara suras film, intoarcerea lui voda lapusneanu film, malvina ursianu, trecatoarele iubiri film

Comments: