REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film




Victor Iliu


  • Regizor
  • Născut(ă): 24.11.1912 la Râu Sadului (Sibiu)
  • Decedat(ă): 04.09.1968 la Roma (Italia)
Absolvent al Academiei Comerciale din București. În 1936 începe să scrie cronică de film. Din 1941 muncește ca asistent operator sau asistent de regie la programele de știri tv. De asemenea este consilier tehnic, redactor sau regizor pentru programele de știri de la Oficiul Cinematografic Național (1944-1948). Este trimis la Moscova pentru un stagiu de pregătire, unde îl întâlnește pe Serghei Eisenstein. La întoarcere, începe să realizeze documentare – Anul 1848 (1948), Scrisoarea lui Ion Marin către "Scânteia" (1949). În 1950 este numit director al Institutului de Artă Cinematografică București, unde este profesor de regie. Este și director artistic al Studioului cinematografic „București” (1966-1967).

Trivia

  • Filmul La Moara cu noroc este pe locul 7 în clasamentul ”Top 10 cele mai bune filme românești din toate timpurile”, realizat în 2008 de 40 critici de film.
  • În 1964, primește titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Române, prin decret al Consiliului de Stat.
  • Pe genericul filmului Reconstituirea (Reconstruction), Lucian Pintilie scrie: „Lui Victor Iliu. In memoriam”. 
  • În 1973, este publicată antologia „Victor Iliu – Fascinația cinematografului”, editată de Bianca Sofia Iliu și George Littera ( Editura Meridiane, 236 pagini).
  • Regizorul Nicolae Cabel este exegetul operei lui Victor Iliu și autorul mai multor lucrări: „Victor Iliu” (Editura Meridiane, 1997), „Victor Iliu, surâsul rezistenței” (Editura INTACT, 2011), „Victor Iliu, A desena timpul” (Editura INTACT, 2012), „Victor Iliu. Fuga Temporum” (Editura Noi Media Print, 2013).
  • La inițiativa lui Nicolae Cabel, sculptorul Paul Deheleanu a realizat un bust al cineastului, dezvăluit la sediul Uniunii Cineaștilor la aniversarea a 100 de ani de nașterea lui Victor Iliu.
Opinii despre Victor Iliu
„Cred că nu greșesc dacă îl caracterizez pe Victor Iliu ca fiind în primul rând un cerebral: emoțiile sale nu sunt doar cenzurate de rațiune, ele par mai mult un produs al acestora.” (Liviu Ciulei)
„Opera lui transmite un sentiment de forță, dar cel care o radiografiază cu atenție simte că muchiile tari tremură sub o rază nespus de fragilă. Din inima conflictelor acelea neguroase pâlpâie înspre noi o lumină dulce-amară. Lumina aceea este fără îndoială propria lui suflare.” (Ecaterina Oproiu)

Victor Iliu despre montaj:
„Montajul nu poate fi (...) un complex abstract de cadențe și ritmuri, un «tempo» universal, care poate fi aplicat cu răceală oricărui material cinematografic. Montajul trebuie să fie unica, singura viață a filmului (1941)”. (Foarfecele poetic (The Poetic Scissors) - Noul Cinema (New Cinema), 5/1991)