REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film
Harry Maiorovici


  • Compozitor
  • Născut(ă): 06.09.1918 la Sighetu Marmaţiei (Maramureş)
  • Decedat(ă): 22.08.2000 la Cluj-Napoca (Cluj)
Născut într-o familie modestă de evrei din Sighetu Marmației. În 1938 pleacă pe jos la Viena să studieze muzica. Absolvent al Conservatorului din Viena - Kinder Konservatorium (promoţia 1938). În 1938 revine în Cluj și se înscrie la Conservatorul de Muzică. În anii Holocaustului este dus la muncă forţată şi apoi în lagărul de la Meidling de unde, în anul 1945, se întoarce la Cluj. Introdus în lumea filmului de către regizorul Savel Stiopul, al cărui colaborator fidel rămâne.

Trivia

  • Harry Maiorovici a debutat în cinema în 1937 compunând partitura muzicală pentru Emigranţii de Michael Patron.
  • Este unul dintre compozitorii noştri apreciaţi care a scris muzica la peste 100 de filme de scurt şi lung metraj. (Noul Cinema nr. 3/1992
 Opinia criticului
„(...) În partea muzicală, de asemenea s-a inovat. Autorul (Adrian PetringenaruExpertiză de artă - n.n.) a făcut apel la cunoscutul compozitor H. Maiorovici. El  a folosit exclusiv orga electronică, cu nenumăratele ei timbre. A înregistrat mai întâi separat fiecare din aceste sonorităţi diverse. Ca pe un soIo. Apoi le-a mixat, le-a înregistrat laolaltă, ca pe o orchestră cu zeci de instrumentişti. (D.I. Suchianu, România literară nr. 36, 4 septembrie 1980)