REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film
Grigore Vasiliu-Birlic


  • Actor
  • Născut(ă): 24.01.1905 la Fălticeni (Suceava)
  • Decedat(ă): 14.02.1970 la București
Absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Cernăuţi. În timpul studenției, începe să joace la Teatrul Național din Cernăuți. E admis la Conservatorul de Artă Dramatică din Cernăuți după a șaptea încercare, din cauza unui defect de vorbire. Coleg cu Jules Cazaban. Prestigioasă carieră teatrală începută în anii ‛30, la Teatrul Naţional din Cernăuţi şi continuată în Bucureşti (Teatrul Vesel, Teatrul Naţional).
"Puţini actori se pot mândri cu performanţa de a provoca râsul până la lacrimi: Birlic a fost unul dintre marii noştri declanşatori de râs şi nu de orice râs este vorba, ci de acea specie atât de preţioasă numită destul de impropriu râsul din inimă." (Călin Căliman, Magazin Cinema 1976).

Trivia

  • ”Birlic” era titlul unei piese scrise de vienezii Arnold și Bach, adaptată special pentru el de dramaturgul Tudor Mușatescu și de regizorul Sică Alexandrescu la Teatrul Vesel din București. Acțiunea din piesă era localizată în nordul Moldovei, eroul principal (un funcționar) purtând numele de Costache Perjoiu, zis Birlic, din Fălticeni.
  • Rolul ”Birlic” (cuvânt de origine turcă însemnând asul de la cărțile de joc) i-a adus un foarte mare succes, devenind o marcă personală. Și l-a adăugat la nume.
  • Debutează în film cu rolul din Bing Bang, alături de alți doi comici vestiți ai epocii - Stroe și Vasilache.
  • Prin Decretul nr. 43 din 23 ianuarie 1953 al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Romîne, i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne, apoi de Artist al Poporului. Distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa I (1967)
  • Asociația Culturală “Grigore Vasiliu Birlic” are un consiliu director din care fac parte Radu Beligan, președinte onorific, și Horea Murgu.
  • Site dedicat - birlic.ro
  • În anul 2005 a fost emisă o monedă cu chipul actorului.
Grigore Vasiliu-Birlic despre film:
„Spre deosebire de arta scriitorului, a pictorului și a muzicantului, arta actorului este, din păcate, perisabilă! Din creația lui nu rămâne nimic. Cinematograful biruie astfel o fatalitate dând actorului un pic de acces la nemurire. Eu, Birlic cel din sală, îl urmăresc pe Birlic de pe ecran, dându-mi seama că el va supraviețui, că această imagine a artei mele va continua să trăiască în ochii unui spectator care nu s-a născut încă.” (birlic.ro)