REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film




Ernest Maftei


  • Actor
  • Născut(ă): 06.03.1920 la Prăjeşti (Bacău)
  • Decedat(ă): 19.10.2006 la Bucureşti

Absolvent al Școlii Normale din Bacău, după care studiază vioara la Academia de Artă Dramatică din Iași (1941-1945). Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" (promoţia 1966). "Fără Paul Călinescu şi Mircea Săucan nu existam ca actor de film. Paul Călinescu căuta actori prin teatrele din ţară. Pe Colea Răutu şi pe mine ne-a găsit la teatrul din Piteşti.

Ne-a văzut şi ne-a luat în Desfăşurarea, care l-a lansat şi pe Ciobotăraşu. Apoi a venit Săucan care m-a distribuit în Când primăvara e fierbinte şi Meandre. Apoi au venit toţi..." (Almanah Cinema 1984).
"Uluitor şi fascinant la Bădia era uşurinţa cu care trecea din personaj în personaj. Un detaliu de fizionomie - mustaţa tunsă în fel şi chip, apoi barba în lungimi diferite părul zburlit mereu altfel - şi gata: personajul era acolo. Până şi sprâncenele păreau să-şi schimbe arcul în funcţie de aparţinător. Iar de sub ele, privirea. Privirea aceea a lui, drept în ochi, căpăta toate expresiile posibile. Blândă. Supusă. Iubitoare.Tristă. Şugubeaţă. Ameninţătoare. Probabil fără aceste detalii ale talentului său n-ar fi putut duce în spate cu atâta adevăr, atâtea personaje felurite. A fost ţăran, soldat, anchetator, haiduc, turc, ţigan, plutonier, muncitor, arhitect, slujitor... Visa să fie Moş Ion Roată." (Eva Sîrbu, vol. "Actori care nu mai sunt")

Trivia

  • Prietenii şi colegii îi spuneau Bădia.
  • Are un fiu, Gheorghe Maftei, artist plastic.
  • Scrie și publică versuri încă din timpul școlii normale.
  • La 17 ani aderă la mișcarea legionară „Frăția de Cruce”. Este închis în lagărul de la Vaslui în 1938, cinci luni, pe timpul lui Armand Călinescu. E deținut politic în închisorile Galați, Jilava și Văcărești.
  • În dosarele de la Securitate era numit chiar al treilea cel mai periculos om pentru comunismul român. După decapitarea Mișcării Legionare de către regimul Carlist rămâne printre puținii supraviețuitori din zonă, astfel că în momentul în care este alungat Carol al II-lea și instaurată Legiunea Arhanghelului Mihail la putere este desemnat responsabil pe 4 județe, în principal din cauza lipsei de cadre superioare, el având doar 21 de ani la data respectivă. În momentul în care primește ordine de la București să ridice 136 de evrei suspectați de activități comuniste și subversive, el preia pe toți cei din listă și îi ascunde la Prăjești unde îi angajează la cariera de piatră care aparținea tatălui său. În urma acestei acțiuni tatăl său este arestat mai târziu și încarcerat. (ro.wikipedia.org)
  • A fost judecat de către comuniști de patru ori pentru apartenență la Mișcarea Legionară, însă a fost achitat tot timpul din cauza intervențiilor evreilor salvați de el și care au depus mărturii pentru a-l ajuta. 
  • A participat activ la evenimentele din 21 decembrie 1989 apărând în fața demonstranților cu un steag fără stemă (nedecupat) și a rămas în stradă până la finalizarea evenimentelor. A participat la protestele din iunie și a fost bătut și lăsat inconștient pe malul Dâmboviței fiind salvat ulterior de un trecător. (ro.wikipedia.org)
  • Participă la înființarea Asociației Cineaștilor din România (UCIN) în 1963.
Ernest Maftei despre...
...succes
: "Succesul e mai greu de suportat decât înfrângerea. Chiar talentul poate dispărea atunci când e biruit de plăcerea succesului. după un început glorios nu trebuie să te îndemne gândul spre lucruri pe care nu le poţi realiza. Nu tot ceea ce plănuieşti se poate înfăptui. Numai virtuţile oamenilor adevăraţi au realizat mult. De multe ori realizările cele mai dorite nu vin în momentele cele mai potrivite. Ca  să înfăptuieşti lucruri mari trebuie să trăieşti ca şi cum nu ai muri niciodată. De fiecare dată trebuie să fii convins că începi. Totul pare nimic dacă vezi înainte cât mai rămâne de făcut. De atunci am început mereu." (Magazin estival Cinema 1983)