REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film




Dorina Chiriac


  • Actriţă
  • Născut(ă): 21.01.1973 la Bucureşti
Absolventă a Academiei de Teatru şi Film "I.L.Caragiale" (promoţia 1995). "Pentru o Vărsătoare, Natalia Dorina Chi­riac e o fată băftoasă: e înconjurată de o familie numeroasă - mama, tata, cele două surori (una studentă la Drept, cealaltă "mămică") şi nepoţelul, pe care îl iubeşte foarte mult -, "a furat" secretele meseriei de la "un mi­nunat om de teatru" - profesoara Sanda Manu, a câştigat un premiu pentru debut la
Festivalul de Comedie de la Bucureşti, cu rolul spectacolului de absolvire a Academiei de Artă Teatrală şi Cinematografică (Zulnia, din "Hatmanul Baltag"), a prins un post la Teatrul de Comedie unde a jucat în câteva spectacole de referinţă ("Fuga" de Bulgakov, în regia Cătălinei Buzoianu, "Mireasa Mută" de Ben Johnson, în regia lui Alexandru Toci­lescu, "Colivia nebunelor" de Jean Point, în regia lui Valeriu Moisescu, "Transport de femei" de Steve Groch, în regia lui Peter Bokor). Până la Terminus Paradis, singura sa evoluţie în faţa camerei de luat vederi s-a produs pe platourile Televiziunii Române, când a interpretat în travesti rolul lui Cedric din "Micul Lord". Succesul debutului pe marele e­cran e cu atât mai meritoriu: presa italiană l-a considerat "fenomenal", iar juriul de la Veneţia a inclus-o pe interpreta Noricăi printre candidatele la premiul Marcello Mastroianni." (Viorica Bucur, ProCinema, noiembrie 1998)

Trivia

  • Pentru o vreme a fost partenera de viaţă a lui Florin Piersic jr. cu care are o fetiţă, Sonia.
  • Cântă ocazional împreună cu Ada Milea.
Dorina Chiriac despre ea însăşi
"Când mă pregătesc pentru un rol nou, mai mult decât apariţia în sine în faţa publicului, îmi pla­ce descoperirea. Îmi place la ne­bu­nie să studiez, să adun informaţii despre lu­mea în care trăia res­pec­tivul personaj, despre contex­tul so­cial. Îmi plac is­toria şi psi­ho­logia, iar ele mă aju­tă extraor­di­nar de mult în meseria mea. Dacă am norocul să joc într-o piesă care este loca­lizată în­tr-un anumit timp şi spaţiu, simt o mare, mare bucurie, pen­tru că îmi dă şansa să studiez."
"Ştiu cât sunt de bună, ştiu cum am ajuns să fiu atât cât sunt de bună, dar ştiu şi câte mai am de învăţat. Unul dintre lucrurile care mă bucură cel mai mult în teatru este că descoperirea nu se termină niciodată."