REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film
Alexandra Gulea


  • Regizoare, monteuză, scenaristă
  • Născut(ă): 15.09.1970 la Bucureşti
În 1990 studiază în cadrul Academiei de Arte Frumoase din București. A absolvit cum laude cursurile Ecole Nationale Supérieure des Beaux Arts din Paris în 1997. După ce a participat în cadrul mai multor expoziții de pictură, a studiat filmul documentar la Academia de Film din München. Din 1999 încoace, a regizat filme documentare, scurtmetraje, instalații video și un film de ficțiune. A lucrat, de asemenea, și ca monteuză pentru mai multe filme.
 
Fimele sale au fost prezentate la MoMA New York, MNAC, Art Encounters, Thessaloniki IFF, Astra Sibiu, Transilvania IFF, IDAF Leipzig, FF Köln, IDFF München, Cinéma du Réel. A primit premiul Lola pentru cel mai bun Film de Scurtmetraj German, DAAD Prize, etc. I s-a dedicat o retrospectivă de șase scurtmetraje în cadrul celei de-a 69-a ediție a Festivalului de Film de Scurt Metraj Oberhausen (2023), festival la care a câștigat de două ori premiul principal. 

În 2023 a fost nominalizată la Premiile Gopo și a obținut Premiul pentru cel mai bun Film Românesc la BIEFF.
 

Trivia

Alexandra Gulea despre ”Matei, copil miner”:
„Eu m-am născut puţin în cinema, având un tată cineast, deci, pentru mine, ficţiunea a fost undeva aproape. În schimb, cred că în filmul acesta, deşi nu pare, sunt elemente de documentar care joacă un rol important. În alegerea copilului era pentru mine clar că personalitatea lui o să intervină în personalitatea copilului din film, aşa că am preluat foarte mult de el. Ne-am întâlnit undeva la mijloc şi, de asemenea, locul era esenţial pentru mine, pentru că povestea se petrece la Uricani. Am lucrat în decoruri reale, am lucrat şi cu oameni de acolo.”