REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilmele Making Waves 2017


     Making Waves: New Romanian Cinema, cel mai longeviv și important eveniment dedicat promovării filmului românesc peste Ocean, revine în New York pentru cea de-a 12-a ediție, în perioada 30 noiembrie – 7 decembrie.
     Inițiat și organizat de Romanian Film Initiative, în parteneriat cu BAMcinématek și Jacob Burns Film Center, Making Waves propune o panoramă actuală a celor mai sonore producții cinematografice românești recente, printre care Câini (regia Bogdan Mirică), distins cu Premiul FIPRESCI la Cannes și Trofeul Transilvania pentru cel mai bun film la TIFF, Ana, mon amour (regia Călin Peter Netzer), premiat anul acesta cu Ursul De Argint, și propunerea României pentru Oscar, filmul Fixeur (regia Adrian Sitaru).
     Noutatea ediției #12 sunt proiecțiile în premieră de la prestigiosul BAMcinématek. De aproape 20 de ani, BAM este vatra filmului independent, alternativ, documentar sau arthouse în Brooklyn. În cuvintele Corinei Șuteu, președintele festivalului Making Waves: „Având deja o reputație excelentă și o platformă serioasă în New York, Making Waves se reinventează în 2017. BAMcinématek e locul ideal pentru a atrage atenția asupra noilor talente, dar și pentru a începe o conversație importantă despre asemănările și deosebirile din industriile de film din România și din Statele Unite.”
     Importanța unui astfel de parteneriat e secondată și de Gina M. Duncan (Associate Vice President, Cinema, Brooklyn Academy of Music), care se bucură de faptul că „cinematografia românească continuă să facă valuri la nivel internațional.” Dedicat în special vocilor noi din filmul românesc, programul de la BAMcinématek va avea loc între 4-7 decembrie și va include thrillerul balcanic Câini, comedia independentă Două lozuri a lui Paul Negoescu, care a luat cu asalt cinematografele din România anul trecut, dar și debutul regizoral în lungmetraj al actorului Emanuel PârvuMeda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor, dublu premiat în acest an la Festivalul de la Sarajevo pentru cel mai bun regizor, respectiv actor (Șerban Pavlu).
     Deoarece din programul BAMcinématek nu putea lipsi o retrospectivă, autorul invitat anul acesta la Making Waves este Anca Damian, o voce unică în peisajul cinematografic românesc, un autor cu o estetică vizuală subtilă și emblematică. Cele două animații multipremiate care i-au adus regizoarei recunoașterea pe plan internațional, Crulic: Drumul spre dincolo și Muntele Magic, vor fi proiectate la cinematograful brooklynez alături de cel mai recent film al său, Perfect sănătos.
     Cea de-a 12 ediție a Making Waves: New Romanian Cinema continuă să fie găzduită în acest an de Jacob Burns Film Center în Pleasantville, New York, partener tradițional al festivalului încă din 2013. La Jacob Burns Film Center vor putea fi văzute între 30 noiembrie și 7 decembrie cele mai recente filme ale anului, incluzând Ana, mon amour și Fixeur, dar și Breaking News al Iuliei Rugină, extravagantul muzical 6,9 pe Scara Richter al lui Nae Caranfil (care va deschide oficial ediția curentă a Making Waves) și comedia dramatică La drum cu tata, regizată de debutanta Anca Miruna Lăzărescu. Filmul documentar este de asemenea prezent la Making Waves, cu Ultimul căldărar (regia Cosmin Bumbuț și Elena Stancu), distins cu Premiul de Debut la TIFF, și Varză, cartofi și alți demoni (regia Șerban Georgescu), programul fiind completat cu cel mai premiat scurtmetraj românesc al anului, Scris/Nescris (regia Adrian Silișteanu), recompensat și el la TIFF 2017.
     Majoritatea filmelor proiectate în festival, precum și invitații acestei ediții provin dintr-o generație mai tânără decât cea a vocilor deja consacrate ale Noului Val, motiv pentru care Making Waves întregește seria de proiecții cu un eveniment de networking intitulat Film Industry Talks, destinat unei întâlniri profesionale între noile talente ale filmului românesc și reprezentanți importanți ai industriei de film americane: distribuitori, directori de festival și producători.
     Making Waves: New Romanian Cinema este inițiat, organizat și curatoriat de Romanian Film Initiative (Corina Șuteu, Oana Radu, Mihai Chirilov), produs de Asociația Film ETC., în parteneriat cu BAMcinématek și Jacob Burns Film Center. Cea de-a 12 ediție a festivalului este organizată cu sprijinul Trust for Mutual Understanding, Uniunea Cineaștilor din România și Fundația Blue Heron, alături de generoase donații individuale din partea comunității Making Waves. Film Industry Talks este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și realizat cu sprijinul Lark Play Development Center.
     Detalii: Making Waves
(24.11.2017)

Cuvinte cheie: corina suteu, festival de film romanesc new york, making waves 2017, mihai chirilov, oana radu

Opinii: