REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Un etaj mai jos”, reacții în presă la Festivalul Internațional de Film de la Toronto


    Un etaj mai jos a avut premiera nord-americană la Toronto Film Festival, în prezența regizorului Radu Muntean. Filmul ajunge de vineri, 18 septembrie, în cinematografele din România.

     „A avut prima vizionare sâmbătă, cu sala plină, la Bell Lightbox Center, cel mai modern și dichisit multiplex arthouse pe care l-am văzut. Înțeleg de la distribuitorul canadian că tot aici va rula când va fi lansat în cinematografe. Cronicile au fost foarte bune până acum, iar după vizionare aproape toată sala a rămas la discuție. Oamenii sunt extrem de dezinhibați, întreabă tot ce le trece prin cap”, povestește Radu Muntean, aflat pentru prima dată la Toronto.
     În primele cronici din festival, filmul a fost comparat, ca subiect și mod de a construi tensiunea, cu Rear Window, al lui Alfred Hitchcock. „Noul val românesc devine hitchcockian în comentariul lui Muntean la filmul Rear Window”, notează NowToronto. „Muntean dovedește un control remarcabil aici, lăsând secvențele să curgă în cadre lungi, atent compuse, care spun totul despre ce nu se vorbește”, remarcă Waytooindie.com.
     „E despre voyeuri și secrete și pare filmat de cineva la fel de vinovat de posibila crimă care a avut loc. E un thriller modern, făcut cu un minim de mijloace și cu tehnici de povestire clasice, iar combinația asta lucrează perfect în favoarea filmului”, scrie Toronto Film Scene. Cine-vue.com îl compară cu renumitul Caché (2005), al lui Michael Haneke, pentru felul în care abordează tema vinovăției, a remușcării.
     Un etaj mai jos spune povestea lui Pătrașcu, care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă. Protagoniştii filmului sunt actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu şi Oxana Moravec.
     În prima săptămână de lansare, Un etaj mai jos poate fi văzut în București, Cluj, Constanța, Brașov, Pitești, Ploiești, Oradea, Brăila, Târgu Mureș, Botoșani, Slobozia, Bârlad, Odobești, Focșani, Aiud. Proiecții speciale, în prezența echipei, vor avea loc în weekend-ul de lansare la București, Timișoara și Iași.
     Filmul este distribuit în România de Transilvania Film.
     Detalii: Facebook

     Galerie Foto

Cuvinte cheie: festivalul de film toronto, iulian postelnicu, radu muntean, teodor corban, un etaj mai jos film

Opinii: