REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Un etaj mai jos”, selecționat la Toronto Film Festival


După premiera mondială la Festivalul de la Cannes, cel mai nou film semnat de Radu Muntean, Un etaj mai jos, își continuă traseul în marile festivaluri ale lumii.

     Pelicula a fostselecționată la Festivalul Internațional de Film de la Toronto (10 – 20 septembrie), cel mai mare eveniment de gen din Canada, ajuns la a 40-a ediție. Filmul va avea premiera nord-americană în secțiunea Contemporary World Cinema, dedicată celor mai bune producții arthouse recente din întreaga lume.
„În acest thriller cu ardere lentă, excelent executat, al regizorului român Radu Muntean, un bărbat care a fost martor la preludiul unei crime decide să tacă și să-și vadă de viață – până într-o zi, când posibilul ucigaș bate la ușă și începe să se insinueze în viața lui, a soției și a fiului său”, notează selectorii Festivalului de la Toronto.
Un etaj mai jos va rula în cinematografele din România începând cu 18 septembrie și va putea fi văzut în sălile din Bucureşti, Iaşi, Cluj,  Alba Iulia, Braşov, Brăila,  Botoşani, Călăraşi, Constanța, Craiova, Oneşti, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Târgu Mureş, Timişoara şi Tulcea.
Filmul spune povestea lui Pătrașcu, care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă. Protagoniştii filmului sunt actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu şi Oxana Moravec.
     Radu Muntean se află la al cincilea lungmetraj din carieră și la a patra colaborare cu Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu în calitate de co-scenariști, dar şi cu Tudor Lucaciu (director de imagine) şi cu Dragoş Vîlcu (producător Multi Media Est). Trei dintre filmele sale au fost selecționate la Festivalul de la Cannes. În 2008, a fost invitat în Quinzaine de Réalisateurs cu filmul Boogie, iar în 2010 şi 2015 a revenit la Cannes în selecţia oficială, secţiunea Un Certain Regard, cu Marţi, după Crăciun, respectiv Un etaj mai jos.
La Cannes, Un etaj mai jos a fost primit entuziast de mai toate marile publicaţii de cinema ale lumii –  de la „Variety”, „Screen Internaţional”, „The Hollywood Reporter” și „Positif” la „Le Monde” sau „Le Figaro”. Grație cronicilor din presa internațională,  filmul a fost achiziționat de distribuitori din teritorii precum Canada, America Centrală, Argentina, Italia, Ungaria, Grecia, Turcia, Elveția, Cehia și Slovacia, vânzările la nivel internațional fiind gestionate de Films Boutique.
În România, Un etaj mai jos este distribuit de către Transilvania Film.
     Un etaj mai jos este produs de Multi Media Est, în co-producție cu Les Films de l’Après-midi (Franța), Neue Mediopolis Filmproduktion (Germania) și Bleck Film & TV AB (Suedia). Filmul este finanțat de Centrul Național al Cinematografiei din România, Centrul Național al Cinematografiei din Franța, prin programul ”Aide aux Cinémas du Monde”, Mitteldeutsche Medienförderung din Germania, Fondul regional suedez Film I Väst și  Programul MEDIA al Uniunii Europene.
Detalii: facebook


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alexandru baciu, multi media est, radu muntean, razvan radulescu, teodor corban, tudor lucaciu, un etaj mai jos film

Opinii: