REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmSurprizele TIFF 2016 – Cine-concert în biserică, Someș Open Air și Culinary Cinema


     Castelul de la Gilău, malul Someșului și Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” se numără printre cele mai noi spații din Cluj ce vor găzdui anul acesta o serie de evenimente inedite, la cea de-a 15-a ediție TIFF.
     Culinary Cinema, un nou concept de eveniment, va fi inaugurat anul acesta la TIFF cu o proiecție urmată de o petrecere gastronomică pe 31 mai, de la ora 18.30. Din program nu vor lipsi un tribut în memoria cineastului Ovidiu Bose Paștina și o proiecție în prezența lui Dumitru Prunariu, dar și tradiționalele Ziua HBO (pe 2 iunie), EcoTIFF (5 iunie), proiecții la Depozitul de Filme și Ziua Diversității.
     Retrospectiva Ovidiu Bose Paștina va marca 10 ani de la dispariția sa, pe 4 iunie, de la 13.45, la Cinema Arta, cu proiecția scurtmetrajelor sale: Atelier cu călăuza, Iar ca sentiment un cristal, Oameni care povestesc și Arta apărării individuale.
     La Castelul de la Gilău se va sărbători Ziua Maghiară cu două concerte – rock Republic și Bagossy Brothers Company în deschidere – și cu filmul Fever at Dawn (regia Péter Gárdos), miercuri, 1 iunie, începând cu ora 19.00. În spectaculosul Arkhai Sculpture Park de la Vlaha, spectatorii vor urmări în premieră comedia Două Lozuri (regia Paul Negoescu), marți, 31 mai, ora 21.45.
     Anul acesta, la TIFF va fi inaugurat și Someș Open Air (Parcul „La Butuci”, Bd. 1 decembrie 1918, nr. 33, în spatele Cotton Club), un nou spațiu destinat proiecțiilor în aer liber, cu intrare liberă, unde va rula câte un film în fiecare seară de festival, de la ora 22.00.
     O locație neconvențională va fi Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” (Str. Universității, nr. 5), unde capodopera lui Carl Th. Dreyer, Patimile Ioanei d’Arc (1928), va fi acompaniată la orga bisericii de Touve R. Ratovondrahety, pianist apreciat de la Opera din Paris, pe 30 mai, de la 20.30.
     Depozitul de Filme va fi din nou gazda unor evenimente cu intrare liberă, de la 21.45: pe 1 iunie, comedia cubaneză cu zombie Juan de los Muertos (regia Alejandro Brugués) va fi urmată de o petrecere cu tematică horror, pe 2 iunie, clujenii sunt așteptați alături de animalele lor de companie la Truman (regia Cesc Gay), o odă adusă prieteniei și dragostei, în care un câine are un rol important în viața stăpânului său, pe 3 iunie, Cinema, Mon Amour, iar pe 4 iunie, B-Movie: Lust and Sound in West Berlin, un documentar despre muzică, artă și haos în vestul Berlinului din anii ‘80.
     Detalii: Tiff.ro
(25.05.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: doua lozuri film, dumitru prunariu, ovidiu bose pastina, sahia film, tiff 2016

Opinii: