REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmSocietatea Culturală NexT lansează studiul critic „O vară de neuitat”


     Filmul O vară de neuitat (regia Lucian Pintilie) va fi proiectat în cadrul unui eveniment special care marchează lansarea oficială a studiului critic scris de  Andrei Gorzo și editat de Societatea Culturală NexT, în parteneriat cu editura LiterNet.
     Evenimentul este organizat în cadrul programului de educație cinematografică Education a l'image, ajuns la al 9-lea an de activitate.
     Proiecția va avea loc vineri 17 februarie, de la ora 19:00, la sala Eforie a Cinematecii Române (str. Eforie, nr. 2). Intrarea este liberă. La final, publicul prezent este invitat la un dialog cu Andrei Gorzo, despre filmul O vară de neuitat și importanța sa în istoria cinemaului românesc, precum și despre motivele care l-au convins sa îi dedice acest studiu. Un număr de 150 de broșuri va fi distribuit gratuit spectatorilor, urmând ca materialul să fie disponibil și în format electronic pe site-ul editurii LiterNet.
Éducation à l’image este un program destinat elevilor de liceu, care îşi propune să-i familiarizeze pe aceştia cu filmele de autor şi cinematografia ca artă, cu vizionarea filmelor la cinema, să le ofere instrumente de bază pentru interpretarea limbajului specific (atât din punct de vedere artistic, cât şi tehnic), transformându-i, astfel, din consumatori pasivi în spectatori activi.
     „Dacă educația cinematografică e bine făcută, deschide uși spre autocunoaștere și spre o anumită cunoaștere a lumii (măcar sub anumite aspecte și din anumite unghiuri). (…) În prezent, la câte interpelări vin dinspre mass-media, la cât divertisment se consumă, la ce cantități de text multimedia se produc și la cât de mare e ponderea imaginii și a sunetului în toate acestea, nevoia de reflecție, de instrumente critice, de educație cinematografică și audiovizual-mediatică ar trebui să fie evidentă,” spune Andrei Gorzo.
(09.02.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei gorzo, education a l image, lucian pintilie, o vara de neuitat film, societatea culturala next, studiu critic

Opinii: