REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmÉducation à l’image 2016 – formare pentru profesori


     Éducation à l’image este un program de educație cinematografică care se adresează profesorilor și elevilor de liceu din zona municipiului București, inițiat în 2009 de către Ambasada Franței la București de care au beneficiat până în acest moment peste 6000 de elevi.
     În fiecare an, elevii și profesorii vizionează 3 sau 4 filme, participă la formări sau discuții cu profesioniști din industria cinematografică și au la dispoziție materiale pedagogice dedicate fiecăruia dintre filmele studiate. Sesiunile de formare a profesorilor pentru anul școlar 2016-2017 au avut loc la Elvira Popescu, în perioada 7-9 septembrie. Criticii de film Andrei Gorzo și Ionuț Mareș au susținut formările pentru filmele O vară de neuitat (regia Lucian Pintilie, România-Franța, 1994), respectiv Oslo, 31 august (regia Joachim Trier, Norvegia, 2011), și regizorul Tudor Jurgiu a vorbit cu profesorii prezenți despre cel de-al treilea film propus anul aceasta, Domnișoarele din Rochefort (regia Jacques Demy, Franța, 1967).
     Echipa AaRC a fost prezentă la formarea susținută de Andrei Gorzo pentru O vară de neuitat. Yvonne Irimescu, coordonatoarea acestui proiectului, a vorbit cu noi despre criteriile de selecție a filmelor de la Éducation à l’image, despre particularitățile programului în contextul celorlalte inițiative de acest gen, dar și despre importanța lor.

     „Foarte mulți oameni sunt expuși de la o vârstă foarte fragedă și produc la rândul lor, nu doar consumă, texte multimedia complexe. Istoria secolului XX și accesul nostru la ea sunt de neconceput fără arhiva aceasta cinematografică și mass-media. Dobândirea unor aptitudini de citire, analiză, interpretare este indispensabilă,” spune Andrei Gorzo. De asemenea, aceste filme pot fi discutate la clasă în contexte diferite, fie că pot contextualiza un eveniment istoric sau că pot fi discutate la ora de literatură, iar criticul explică cum un film ca O vară de neuitat poate fi folosit de profesori.
Imagine: Nicolae Cara
(24.11.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei gorzo, educatie cinematografica vira, education a l image, o vara de neuitat film, yvonne irimescu

Opinii: