REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmScurtmetrajele românești din competiția Timishort 2016


     Mâine, 6 octombrie, la Timișoara, se dă startul celei de-a 8-a ediție a Timishort, festival de scurtmetraj. Timp de 4 zile, între 6 și 9 octombrie, timișorenii vor avea ocazia de a vedea 64 de scurtmetraje împărțite în 8 secțiuni, 4 dintre ele fiind competiționale, și de a participa la evenimentele conexe ale festivalului.
     Deschiderea oficială a festivalului va avea loc joi, 6 octombrie, de la ora 19,00, la Cinema Timiș, cu avanpremiera coproducției Ungaria-România The Man Who Was Thursday.
     Competiția internațională, jurizată de Grazia Tricario, Carlos Ramos și Balazs Juszt însumează 24 scurtmetraje din Marea Britanie, Macedonia, Filipine, Suedia, Serbia, Belgia, Italia, Spania, Germania, Cuba, Brazilia, Albania, Ungaria, Finlanda, Ucraina, Turcia, Austria, Canada, China și Polonia.
     Competiția națională include11 scurtmetraje recente: O noapte în Tokoriki (regia Roxana Stroe), Meda (regia Emanuel Pârvu), Rețea indisponibilă (regia Adina Dulcu), Toate fluviile curg în mare (regia Alexandru Badea), Vise de vânzare (regia Vlad Buzăianu), Blană (regia Tudor Botezatu), Te mai uiți și la om (regia Ana-Maria Comănescu), 4 ½ simțuri (regia Raluca Răcean Gogos și Ion Aramă), 237 de ani (regia Ioana Mischie), Șapte luni mai târziu (regia Andrei Creţulescu) și Insectar (regia Andreea Dobre).
     Școala invitată în acest an este Şcoala Internaţională de Cinematografie şi Televiziune (EICTV) din Cuba și festivalul invitat este „ShortWaves” din Poznań, Polonia. Cele două secțiuni vor prezenta filme produse la EICTV și un calup de scurtmetraje din selecția „ShortWaves”.
     Pe toată durata festivalului, la Casa Artelor, va avea loc atelierul Timishort Film Lab, ce are ca scop promovarea educaţiei cinematografice în mediul local si național. Timp de 4 zile participanţii la proiect iau contact cu traineri de top, dar si cu lumea filmului din interior, parcurgând intensiv toate etapele realizării unui film, de la idee la realizare.
     Detalii: Timishort.ro
(05.10.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: competitie nationala, festival de scurtmetraj timisoara, scurtmetraje romanesti, timishort 2016

Opinii: