REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Să nu ucizi”, premiera mondială la Festivalul de Film de la Varșovia


     Să nu ucizi, filmul de debut al regizorilor Gabi Virginia Şarga şi Cătălin Rotaru, a fost selectat în competiția oficială a Festivalului de Film de la Varșovia. Aflat la cea de-a 34-a ediție, festivalul se desfăsoară în perioada 12 - 21 octombrie 2018 în capitala Poloniei, premiera mondială a filmului având loc pe 15 octombrie.
     La doi ani de la scurtmetrajul 4:15 PM Sfârşitul lumii, nominalizat în competiția oficială a Festivalului de la Cannes, regizorii Gabi Virginia Şarga şi Cătălin Rotaru își marchează debutul în lungmetraj cu un film inspirat dintr-un scandal mediatic care a cutremurat sistemul medical din România. Dramă cu accente thriller, Să nu ucizi abordează tema incomodă a compromisului moral şi a prețului pe care îl plătim în fața propriei conștiințe.
     „Am crescut în comunism şi ni se spunea tot timpul să tăcem, să nu ne spunem părerea pentru că deranjăm. Am crezut că asta o să se schimbe în timp. Dar în 2018 auzim acelaşi lucru: «Taci, nu e treaba ta, lasă-i pe alţii să se implice!». Filmul nostru este povestea unui medic căruia îi pasă şi care se implică. Este un medic care are curajul să spună că sistemul este corupt”, sunt de părere regizorii Gabi Virginia Şarga și Cătălin Rotaru.
     Să nu ucizi spune povestea lui Cristian, un chirurg tânăr şi ambițios, pe care pierderea unui pacient, în urma unei intervenţii de rutină, îl determină să pornească o luptă solitară împotriva sistemului, riscându-și familia şi cariera pentru a descoperi adevărul.
     Filmul este un debut şi pentru o mare parte din cei ce au participat la realizarea lui: actorul Alexandru Suciu, care joacă rolul principal, producătoarea Adina Sădeanu, directorul de imagine Tudor Platon, precum şi alți membri ai echipei se află cu toţii la primul lungmetraj din carieră.
     „Să nu ucizi spune o poveste actuală, dar mai ales esențială pentru noi ca indivizi, ca societate. Nu te poate lăsa indiferent. Este un film care te confruntă aproape frontal cu alegerile pe care le faci, cu propria conștiință. Te obligă să te uiți în oglindă şi să te întrebi: eu ce aș fi făcut?”, spune producătorul Adina Sădeanu.
Realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Să nu ucizi a fost filmat în 21 de zile, fiind, după cum mărturisesc cei doi regizori, „un tur de forţă, în care întreaga echipă a trecut prin toate stările, asemenea personajului principal, medicul Cristian Badea”.
     Din distribuţie fac parte: Alexandru Suciu, Cristina Flutur, Gelu Colceag, Tania Filip, Elias Ferkin, Carmen Florescu, Virgil Aioanei, Codin Maticiuc.
     Să nu ucizi este o coproducţie Axis Media Production şi Green Cat Film, regizorii fiind și coproducătorii filmului.
     Lungmetrajul va fi distribuit la nivel internațional prin Indie Sales, iar în România de Idea Film Distribution, premiera urmând să aibă loc în februarie 2019.
     Filmul a fost realizat și cu sprijinul TVR și al Zenith Media.
     Printre partenerii producției se află Land Rover, Groupama și Grupul Ringier.
(01.10.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: catalin rotaru, debut lungmetraj, festivalul de film de la varsovia 2018, filme romanesti varsovia, gabi virginia sarga, sa nu ucizi film

Opinii: