REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmTrei filme românești, selectate la Festivalul de Film de la Varșovia


     Trei producții românești au fost selectate în programele competiționale ale Festivalului Internațional de Film de la Varșovia, care se desfășoară între 12 și 21 octombrie.
     Moon Hotel Kabul (regia Anca Damian) a fost selecționat în competiția internațională a festivalului. Ivan Semciuc este un jurnalist de investigație cinic și carismatic. Are încrederea cuiva care știe să producă eroi și să transforme poveștile în basme, cu un stil jurnalistic care amestecă adevărul cu ficțiunea. Ceva similar se întâmplă și în viața lui, după ce petrece o noapte la un hotel din Kabul cu Ioana, pe care tocmai o cunoscuse. La scurt timp după ce se întoarce în București, află că tânăra e moartă. Din acel moment, Ioana devine parte din viața lui, transformându-se încet într-un coșmar. O întâlnire aparent întâmplătoare schimbă totul. Filmul pune întrebări despre adevăr și iubire, și prețul pe care decidem să-l plătim pentru ele.
     Să nu ucizi (regia Gabi. V. Șarga și Cătălin Rotaru) a fost inclus în competiția 1-2, dedicată debuturilor în lungmetraj. Cristian, un tânăr chirurg idealist și dedicat profesiei, lucrează la un spital din București. Este singurul pe care-l tulbură moartea neașteptată a pacienților după operații reușite. Cercetând cauzele acestor decese, el face o descoperire șocantă: de ani de zile, spitalul achiziționează substanțe dezinfectante ineficiente. Încercând să facă publică descoperirea, Cristian nu poate să spargă zidul de indiferență. Soția îl părăsește, prietenii și asociații îl marginalizează, iar el se chinuie în van să ajungă la reporteri, miniștri, procurori și investigatori. Când ajunge la marginea prăpastiei, ia un bisturiu și îl urmărește pe proprietarul unei companii de substanțe dezinfectante suspecte. Trebuie să se facă dreptate.
     Parnaarc/Pillowface (regia Péter Vácz), o coproducție Ungaria-România, rulează în competiția de scurtmetraje. Filmul spune povestea unui bărbat introvertit care încearcă să își aline singurătatea.
     Detalii: Festivalul de Film de la Varșovia
(27.09.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: anca damian, catalin rotaru, gabi virginia saraga, moon hotel kabul film, parnaarc scurtmetraj, peter vacz, sa nu ucizi film

Opinii: